Σάββατο 27 Απριλίου 2024  01:37:55

Kαταγγελία φοροφυγάδων με ένα κλικ

Θα γίνονται επώνυμα και ανώνυμα και θα αξιολογούνται αυτόματα από το σύστημα - Και αμοιβή 200-2.000 ευρώ για εντοπισμό πλαστών αποδείξεων.

Οι πολίτες θα συμπληρώνουν την ειδική φόρμα και εφόσον τα στοιχεία είναι πλήρη, το σύστημα θα τα μεταβιβάζει στον ελεγκτικό μηχανισμό για να διαπιστωθεί η σοβαρότητα και η βάση της καταγγελίας και εν συνεχεία θα δίνεται το πράσινο φως προκειμένου να ξεκινήσει σχετικός έλεγχος. [A.P.]

Hλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι μπορούν να καταγγέλλουν φαινόμενα φοροδιαφυγής σχεδιάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και η οποία αναμένεται να τεθεί προσεχώς σε λειτουργία.

Παρά τις εντατικές προσπάθειες μέσω των νέων τεχνολογιών να περιορισθεί η φοροδιαφυγή, αυτή κινείται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και συντελείται τόσο από τους ελεύθερους επαγγελματίες που αποκρύβουν φορολογητέα ύλη όσο και από τους έμμεσους φόρους και συγκεκριμένα από τον ΦΠΑ. Το ύψος της φοροδιαφυγής ήταν και ο σημαντικότερος λόγος που οι κυβερνήσεις την εποχή της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων αύξαναν τις φορολογικές επιβαρύνσεις για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα προκειμένου να καλύψουν το δημοσιονομικό κενό σε συνδυασμό με τα υψηλά αφορολόγητα όρια και τις παροχές.

Εφορία: Νέα στρατηγική στοχευμένων ελέγχων

Οπως παρουσίασε πρόσφατα και η ΓΣΕΕ στη μελέτη «Η άνιση κατανομή του φορολογικού βάρους στα νοικοκυριά στην Ελλάδα», κατά μέσον όρο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε κάθε ευρώ που συλλέγεται από άμεσους φόρους αντιστοιχεί 1 ευρώ από έμμεσους φόρους, ενώ στην Ελλάδα σε κάθε ευρώ άμεσων φόρων αντιστοιχεί 1,8 ευρώ έμμεσων φόρων.
Θα εντοπίζονται άμεσα τα στοιχεία της επιχείρησης ή του επαγγελματία που καταγγέλλεται για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπόριο.

Συμπερασματικά, με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι συντελεστές όλων των έμμεσων φόρων, είτε πρόκειται για τον ΦΠΑ είτε για ειδικούς φόρους κατανάλωσης, αυξήθηκαν σημαντικά κατά τη δεκαετία των μνημονίων. Αυτό εξηγεί και την κατακόρυφη αύξηση του μεριδίου του ΑΕΠ που καταλαμβάνουν τα έσοδα από την έμμεση φορολογία στο ίδιο χρονικό διάστημα. Οπως αναφέρεται στη μελέτη, στην περίπτωση των έμμεσων φόρων οι εκτεταμένες και αλλεπάλληλες αυξήσεις των σχετικών συντελεστών, τόσο του ΦΠΑ όσο και των ειδικών φόρων κατανάλωσης, εκτόξευσαν τη φορολογική επιβάρυνση από 11,4% της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών το 2008, σε 15,7% το 2019. Παράλληλα, και οι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν σημαντικά χαμηλότερα εισοδήματα από αυτά που εισπράττουν, κάτι που φαίνεται σε πολλές περιπτώσεις και από τον τρόπο διαβίωσής τους.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline