Σάββατο 20 Απριλίου 2024  07:58:53

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι εισηγμένες εταιρείες με ρεκόρ κερδοφορίας το 2022

Οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες θα μοιράσουν φέτος... δώρα ύψους 2,4 με 2,6 δισ. ευρώ σε μερίσματα, που είναι και το υψηλότερο από το 2009.

Έκρηξη κερδοφορίας και συνολικά ισχυρή εικόνα εμφανίζουν τα αποτελέσματα των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας εταιρειών και οι χρηματιστηριακοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα επιτύχουν υψηλότερη κερδοφορία όχι μόνο σε σχέση με την προ πανδημίας εποχή αλλά 15ετίας, από το 2007, όταν τα κέρδη είχαν διαμορφωθεί στα 11,3 δισ. Ευρώ.
Οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες θα μοιράσουν φέτος... δώρα ύψους 2,4 με 2,6 δισ. ευρώ σε μερίσματα, που είναι και το υψηλότερο από το 2009, δηλαδή το τελευταίο έτος πριν αρχίσει η μεγάλη οικονομική κρίση.

Η έκρηξη της κερδοφορίας οφείλεται και στο γεγονός ότι έλαβε χώρα σειρά σημαντικών επενδύσεων που δεν έγιναν την προηγούμενη δεκαετία –λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζε η ελληνική οικονομία– και άρχισαν να αποδίδουν το 2022, έπειτα και από μία διετία προβλημάτων λόγω της πανδημίας.
Αυτό αποτυπώνεται και στην πορεία του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, καθώς παρατηρείται και παγκόσμια και διαχρονικά μια θετική συσχέτιση κερδοφορίας και ΑΕΠ.

H ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης (+5,9% το 2022), ενώ θετικές παραμένουν οι προοπτικές αύξησης του ΑΕΠ και το 2023, υψηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Οι τράπεζες το 2022 επέστρεψαν σε τροχιά κερδοφορίας και παρουσίασαν προ φόρων κέρδη 4,57 δισ. ευρώ, έναντι ζημίας 4,44 δισ. ευρώ το 2021. Τα καθαρά κέρδη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για το 2022 διαμορφώθηκαν σε 3,269 δισ. Ευρώ.

Η Alpha Bank ανακοίνωσε καθαρά κέρδη, μετά από φόρους, ύψους 398 εκατ. Ευρώ. Η Εθνική ανακοίνωσε κέρδη, μετά από φόρους, ύψους 1,12 δισ. ευρώ. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της Eurobank «εκτοξεύθηκαν» στα 1,174 δισ. ευρώ, ενώ η Πειραιώς ανακοίνωσε εξομαλυμένα καθαρά κέρδη ύψους 577 εκατ. Ευρώ.
Μέσα σε αυτό το κλίμα υπάρχουν εισηγμένες που καταγράφουν ιστορικές επιδόσεις είτε σε επίπεδο κερδοφορίας, ή πωλήσεων.
μνημονίων.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline