Τρίτη 23 Ιουλίου 2024  17:50:26

Φοροδιαφυγή άνω των 600.000 από γνωστό bar restaurant στη Γλυφάδα - Το κόλπο με τις ακυρώσεις

Πρόκειται για επιχείρηση, τη φορολογική συμπεριφορά της οποίας οι ελεγκτές παρακολουθούσαν, μέσω του ειδικού λογισμικού, εδώ και πολλούς μήνες.


Ένα ακόμα κόλπο που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι για να αποκρύψουν τζίρο και κέρδη, ώστε να πληρώσουν πολύ λιγότερους φόρους από αυτούς που τους αναλογούν, ανακάλυψαν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Πρόκειται για το κόλπο των ακυρώσεων αποδείξεων, που έχουν εκδοθεί.

Δηλαδή, αφού εκδώσουν μια απόδειξη και εισπράξουν κανονικά το ποσό από τον πελάτη, προχωρούν στη συνέχεια στην ακύρωση του συγκεκριμένου στοιχείου. Έτσι, η απόδειξη φαίνεται ακυρωμένη στο σύστημά τους - άρα και σε όσα δηλώνουν στην Εφορία – αλλά... τα χρήματα έχουν μπει στο ταμείο της επιχείρησης, μαζί με τον ΦΠΑ που ουδέποτε αποδίδεται.
Μια τέτοια περίπτωση εντόπισαν οι ελεγκτές σε γνωστό bar restaurant, στο κέντρο της Γλυφάδας.
Πρόκειται για επιχείρηση, τη φορολογική συμπεριφορά της οποίας παρακολουθούσαν, μέσω του ειδικού λογισμικού, εδώ και πολλούς μήνες. Όταν λοιπόν, πήγαν στο μαγαζί για επιτόπιο έλεγχο, βρήκαν αρχεία excel με τις εισπράξεις, τα συνέκριναν με τα δηλωθέντα ποσά και διαπίστωσαν τις παρακάτω αποκλίσεις:
Συνολικά, μη έκδοση 106 φορολογικών στοιχείων, αξίας 600.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 78.000 ευρώ.

Για παράδειγμα, το 2020, οι ακυρώσεις ήταν τόσες πολλές, ώστε ο έλεγχος καταλόγισε μόνο σε μια περίπτωση, μη έκδοση αποδείξεων, συνολικής αξίας 72.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 9.360 ευρώ.
Ίδια πρακτική ακολουθήθηκε από την επιχείρηση και το 2021, οπότε και οι ελεγκτές καταλόγισαν μη έκδοση 258.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 33.540 ευρώ. Επιπλέον, την ίδια χρονιά, διαπιστώθηκε η μη έκδοση 53 αποδείξεων και τιμολογίων, αξίας 10.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 1300 ευρώ.

Όσο για την περυσινή χρονιά, η επιχείρηση αποδείχτηκε συνεπής στην... πρακτική της. Έτσι, και το 2022 προχώρησε σε πλήθος ακυρώσεων, με αποτέλεσμα να της καταλογιστεί μη έκδoση 250.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 32.500 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τη μη έκδοση στοιχείων, βρέθηκε να μην έχει κόψει 50 αποδείξεις, αξίας 8.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 1.040 ευρώ.
Τα πρόστιμα, που έχουν ήδη επιβληθεί, ξεπερνούν τα 40.000 ευρώ, ενώ ο έλεγχος στα βιβλία της επιχείρησης συνεχίζεται, ώστε να διαπιστωθεί η πλήρης έκταση της φοροδιαφυγής και να υπολογιστεί το συνολικό ύψος του προστίμου, που αναλογεί στο σύνολο του μη δηλωθέντος τζίρου και του μη αποδιδόμενου ΦΠΑ.

Πηγή: skai.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline