Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  10:42:23

Επιπλέον 1 εκατ. ευρώ επιχορήγηση για τη ραδιοτηλεοπτική προβολή των κομμάτων

Αναμένεται η έκδοση νέας ΚΥΑ για την ισότιμη - αναλογικά - κατανομή του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού χρόνου προβολής προς τα κόμματα.

Με επιστολή της προς τη Διακομματική Επιτροπή η οποία συνεδρίασε το μεσημέρι, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε το κόμμα «Πλεύση Ελευθερίας» να συμμετάσχει στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών που θα πραγματοποιηθεί ενόψει των εκλογών της 21ης Μαϊου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό το οποίο επίσης τέθηκε υπόψιν και των έξι πολιτικών αρχηγών, αιτείται να συμμετάσχει «ως η μόνη γυναίκα Αρχηγός Κόμματος που συμμετέχει στις Εκλογές, επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, του πρώτου σε δύναμη εξωκοινοβουλευτικού κόμματος, για το οποίο υπάρχουν και συγκεκριμένες υποχρεώσεις προβολής, που δεν τηρούνται».
Το αίτημα αναγνώστηκε από την πρόεδρο υπηρεσιακή υπουργό Καλλιόπη Σπανού κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ωστόσο στο ντιμπέιτ σύμφωνα με όσα προβλέπονται μπορούν να συμμετάσχουν μόνο τα κόμματα του κοινοβουλίου.

Αύριο κατά πάσα πιθανότητα αναμένεται η έκδοση νέας ΚΥΑ που αφορά στην ισότιμη – αναλογικά-κατανομή του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού χρόνου προβολής προς τα κόμματα μετά και τη διεύρυνση της Διακομματικής Επιτροπής για τις εκλογές της 21ης Μαϊου με την ένταξη πέντε ακόμα κομμάτων που βρίσκονται εκτός κοινοβουλίου που έχουν εκπροσώπους στο 70% των εκλογικών περιφερειών της χώρας. Ετσι εκτός από τη Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ (Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς), το ΠΑΣΟΚ (Κίνημα Αλλαγής), το ΚΚΕ (Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας)- την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 συμμετέχουν επίσης τα: ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥΑ- Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή, Εθνική Δημιουργία (Θάνος Τζήμερος Φαήλος Κρανιδιώτης)- ΝΙΚΗ, Ελλήνων Συνέλευσις και Συμμαχία Ανατροπής.

Οπως διαβεβαίωσε η κ. Σπανού τους εκπροσώπους, αναμένεται να αυξηθεί κατά ένα εκατομμύριο ευρώ το κονδύλι που προβλέπεται για την κάλυψη της προβολής των κομμάτων από τα 6 εκατομμύρια ευρώ που έχει καθοριστεί. Τα επιπλέον χρήματα θα μοιραστούν αναλογικά σε όλα τα κόμματα που συμμετέχουν στη διακομματική. Δόθηκε επίσης η δυνατότητα στα κόμματα που συμμετείχαν για πρώτη φορά στη Διακομματική Επιτροπή, στην οποία πλέον λαμβάνουν μέρος 11 συνολικά κόμματα, να καταθέσουν τις απόψεις τους, αλλά και τις προτάσεις τους για τη βελτίωση των εκλογικών διαδικασιών.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο πρόεδρος του ΕΣΡ (Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης) Αθανάσιος Κουτρουμάνος, από τον οποίο ζητήθηκε να εκδοθεί σύσταση προς τα ΜΜΕ για την τήρηση των κανόνων δεοντολογίας. Το πρωϊ της Τρίτης αναμένεται να συνεδριάσει σχετικά το ΕΣΡ. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης Μιχάλης Σταυριανουδάκης και ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΣ.

Οπως ενημέρωσε το υπουργείο Εσωτερικών, έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ενσωματωθούν πλήρως οι εκλογείς εξωτερικού και οι ετεροδημότες στις λίστες των εκλογέων. Καλούνται όσοι δεν κατάφεραν να εντοπίσουν το όνομά τους στην πλατφόρμα «Μάθε που ψηφίζεις» να δοκιμάσουν και πάλι στο τέλος της εβδομάδας, εφόσον βέβαια έχουν καταθέσει εμπρόθεσμα τη σχετική αίτηση.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline