Σάββατο 27 Απριλίου 2024  11:32:16

Χρηματιστήριο Αθηνών: Αγνοείται το «φρένο» - Κέρδη άνω του 2% σε τράπεζες και Motor Oil

Ο Γενικός Δείκτης «καβάλησε» και τις 1.320 μονάδες - Θετικά πρόσημα στις τράπεζες, ξεχώρισαν Eurobank & Πειραιώς - Πλησίασε στα 12 ευρώ η Aegean, κέρδη στη Motor Oil - Σε χαμηλό 2μήνου η Τέρνα Ενεργειακή, έχασε τα 15 ευρώ ο ΟΤΕ.

Την 3η διαδοχική ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε επιλεγμένες αγοραστικές κινήσεις, αφομοιώνοντας εν μέρει το ράλι της τρέχουσας εβδομάδας, το οποίο έχει φέρει την ελληνική αγορά στις 1.320 μονάδες (υψηλό 9ετίας) και τη συνολική μεταβολή του 2023 στο +42%.

Οι τράπεζες σκαρφάλωσαν σε νέα πολυετή υψηλά (από το 2016), με τις Πειραιώς και Eurobank να φθάνουν αισίως στα 3,3 ευρώ και στο 1,6 ευρώ, αντίστοιχα. Στα υπόλοιπα blue chips, η Αegean «πέταξε» κοντά στα 12 ευρώ, η Jumbo πέτυχε νέο ρεκόρ και η Motor Oil έκανε μίνι – ράλι. Από την άλλη πλευρά, ο ΟΤΕ απώλεσε τα 15 ευρώ, εξαιτίας της υποβάθμισης της σύστασης από τη Eurobank Equities, ενώ η Τέρνα Ενεργειακή υποχώρησε σε χαμηλό διμήνου (<19 ευρώ).

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε «ψύχραιμη» άνοδο κατά 0,48% και διαμορφώθηκε στις 1.323,61 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 6,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.317,35 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 13 μονάδες (από 1.313,81 έως 1.326,20 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 106,8 εκατ. ευρώ.

Επόμενος στόχος οι 1.340 μονάδες

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έσπευσε να αφομοιώσει τα νέα υψηλά 9ετίας, εδραιώνοντας τις στηρίξεις των 1.300 μονάδων και θέτοντας ως επόμενο στόχο τις αντιστάσεις των 1.340 μονάδων.

Ήδη τα σωρευτικά κέρδη του 2023 ξεπερνούν το +42%, καθώς το κλίμα στην ελληνική αγορά έχει αισθητά αναβαθμιστεί, μετά το μπαράζ θετικών εκθέσεων από τους διεθνείς οίκους, αλλά και τη βελτίωση της εικόνας των τραπεζών.

Μόνο τυχαία δεν θεωρείται, εξάλλου, η μαζική επιστροφή των ξένων επενδυτών, οι οποίοι δείχνουν να εμπιστεύονται εκ νέου τα ελληνικά assets.

Η διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας, η ανθεκτική πορεία της οικονομίας, η προοπτική άμεσης ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, τα ενθουσιώδη εταιρικά μεγέθη και τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals, αποτελούν τα βασικά «καύσιμα» της Λεωφόρου Αθηνών.

Και το σημαντικότερο είναι ότι τα περιθώρια ανόδου των ελληνικών μετοχών παραμένουν μεγάλα, δεδομένου ότι πολλοί τίτλοι εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται ως φθηνοί και υποτιμημένοι, ως απόρροια της μακράς στασιμότητας των προηγούμενων ετών.

Μοναδικό εμπόδιο στην ανοδική πορεία, όπως έχει επανειλημμένως αναφερθεί, είναι ο εξωτερικός παράγοντας, καθώς οι διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, με στόχο την αναχαίτιση του πληθωρισμού, έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο το σενάριο της ύφεσης στις δύο όχθες του Ατλαντικού Ωκεανού.

Σήμερα το μεσημέρι, πάντως, τα επίσημα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ (3% τον Ιούνιο) προκάλεσαν ευφορία στις διεθνείς αγορές, με τους αναλυτές να εικάζουν ότι η επιβράδυνση του πληθωρισμού θα φέρει πιο κοντά το «τέλος» της τρέχουσας σφιχτής νομισματικής πολιτικής (τα επιτόκια βρίσκονται στο 5% – 5,25%).

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline