Σάββατο 27 Απριλίου 2024  16:35:22

Μόλις 16.500 οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύρια σύνταξη

Ο ΕΦΚΑ επικεντρώνεται σε 45.000 ληξιπρόθεσμες επικουρικές και εφάπαξ. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, οι υπηρεσίες συντάξεων συνεχίζουν με ταχείς ρυθμούς τις απονομές, με αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις να ανέρχονται σε 32.808.

Από αυτές, 16.425 είναι οι λεγόμενες ανελαστικές, που για κάποιους λόγους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις απονομής. [ΑΠΕ]

Λιγότερες από 16.500 είναι οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις συνταξιοδότησης, με τον ΕΦΚΑ να συνεχίζει στον ίδιο ικανοποιητικό ρυθμό την απόδοση των εκκρεμών κύριων συντάξεων στους δικαιούχους τους. Αλλες τόσες εκτιμώνται οι λεγόμενες ανελαστικές συντάξεις, που δεν μπορούν να εκδοθούν λόγω ελλείψεων στα δικαιολογητικά ή επειδή υπάρχουν ανοικτές εκκρεμότητες από πλευράς ασφαλισμένων.

Ετσι, πλέον, η μάχη έχει μεταφερθεί στο πεδίο των επικουρικών και των εφάπαξ, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η «Κ», οι εκκρεμότητες δεν ξεπερνούν τις 45.000. Βέβαια, υπάρχουν ακόμη «τρύπες» στο σύστημα, όχι μόνο όσον αφορά τις λεγόμενες διεθνείς συντάξεις, όπου εμπλέκονται και ασφαλιστικά ταμεία του εξωτερικού, αλλά και αναφορικά με τις λεγόμενες συντάξεις παράλληλης ασφάλισης, όπου οι δικαιούχοι έχουν λάβει ένα μέρος από την οριστική σύνταξη που δικαιούνται και μένει να υπολογιστεί η παράλληλη απασχόλησή τους προκειμένου να συμπληρωθεί το ποσό. Οι διαδικασίες για αυτήν την τελευταία κατηγορία δεν αναμένεται να ξεκινήσουν πριν από το φθινόπωρο.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον διοικητή του ΕΦΚΑ Παναγιώτη Δουφεξή, οι υπηρεσίες συντάξεων του φορέα συνεχίζουν με ταχείς ρυθμούς τις απονομές, με αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις να ανέρχονται στις 32.808. Από αυτές, 16.425 είναι οι λεγόμενες ανελαστικές που κατ' ουσίαν πρόκειται για συνταξιοδοτικές υποθέσεις, εν δυνάμει απορριπτικές, καθώς δεν πληρούν τις προϋποθέσεις απονομής για μια σειρά από λόγους που σχετίζονται με ελλιπή στοιχεία (απουσία ιατρικών γνωματεύσεων ΚΕΠΑ), οφειλές που δεν έχουν διευθετηθεί, ανοικτές δικαστικές εκκρεμότητες, μη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος κ.ά.

Στις 16.383 έχουν περιοριστεί οι διεθνείς εκκρεμείς συντάξεις, για τις οποίες όμως εμπλέκονται πολλοί φορείς του εξωτερικού, με αποτέλεσμα να μην είναι «στο χέρι» του ΕΦΚΑ η γρήγορη απονομή τους. Σύμφωνα με τον κ. Δουφεξή, και σε αυτόν τον τομέα έχουν γίνει βήματα καθώς με τη διασύνδεση του ΕΦΚΑ με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ηλεκτρονικής Ανταλλαγής Πληροφοριών για την Κοινωνική Ασφάλιση (EESSI) έχουν απλουστευθεί οι διαδικασίες αλληλογραφίας μεταξύ των ασφαλιστικών ταμείων, με άμεσο αποτέλεσμα τη σύντμηση του χρόνου απονομής.
Μεγάλο «αγκάθι» παραμένουν οι διεθνείς συντάξεις και αυτές που προκύπτουν από παράλληλη ασφάλιση.

Στον τομέα των επικουρικών συντάξεων, το στοκ που έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο ανέρχεται πλέον στις 40.000, ενώ μόλις τον περασμένο μήνα εκδόθηκαν έξτρα 3.500 αιτήσεις συνταξιοδότησης. Να σημειωθεί ότι για την έκδοση της επικουρικής σύνταξης ισχύει ως ανελαστικός κανόνας ότι προηγουμένως πρέπει να έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη. Συνεπώς, με τον μηδενισμό των αιτήσεων των κύριων συντάξεων γίνεται εφικτό να «ξεμπλοκάρει» σχεδόν το σύνολο των επικουρικών συντάξεων. Επιπλέον, έχει ήδη θεσμοθετηθεί προθεσμία τριών μηνών για την έκδοση επικουρικής σύνταξης, η οποία ξεκινάει με την έκδοση της κύριας σύνταξης, καθώς και προθεσμία έξι μηνών για τη χορήγηση εφάπαξ, με αφετηρία την ημερομηνία υποβολής του σχετικού αιτήματος.

Κατά την περίπτωση που ο εισηγητής δεν έχει εκδώσει την επικουρική σύνταξη λόγω ελλιπών στοιχείων μέσα στον οριζόμενο από τον νόμο χρόνο, δηλαδή εντός τριμήνου, τότε η επικουρική σύνταξη εκδίδεται με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία στο σύστημα και τα στοιχεία που προσκόμισε ο πολίτης κατά την υποβολή της αίτησης. Πρόκειται για την ενεργοποίηση της fast track διαδικασίας ή των συντάξεων «εμπιστοσύνης».

Τέλος, όσον αφορά τα εκκρεμή εφάπαξ, σύμφωνα με τον κ. Δουφεξή έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο, με 4.584 να μην μπορούν να αποδοθούν, καθώς οι δικαιούχοι τους έχουν οφειλές στο Δημόσιο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline