Σάββατο 27 Απριλίου 2024  22:47:20

Φυσικό αέριο: Υψηλές τιμές για χρόνια προβλέπει η γερμανική κυβέρνηση

«Οι τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αυξηθούν τους επόμενους μήνες και να μας ακολουθούν και τα επόμενα χρόνια».

Στην πρόβλεψη ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν υψηλές μέχρι τουλάχιστον το 2027, προχώρησε την Τετάρτη η γερμανική κυβέρνηση, στο πλαίσιο μιας ανακοίνωσης δέσμης μέτρων ώστε να περιοριστεί το υψηλό ενεργειακό κόστος των νοικοκυριών, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα.
Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, όταν εισήχθη το λεγόμενο «φρένο» τιμών, η γερμανική κυβέρνηση έχει καταβάλει συνολικά 19,6 δισεκατομμύρια δολάρια (18 δισεκατομμύρια ευρώ) για να βοηθήσει τα ευάλωτα νοικοκυριά. «Η μείωση των τιμών της ενέργειας λειτουργεί», ανέφερε η κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι τα μέτρα έχουν συμβάλει στον περιορισμό του πληθωρισμού.

Υψηλές τιμές μέχρι το 2027

Οι τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αυξηθούν τους επόμενους μήνες και θα μπορούσαν να παραμείνουν σε αυξημένα επίπεδα για αρκετά χρόνια, σύμφωνα με την ανάλυση Γερμανών αξιωματούχων.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η INES, η ομάδα των γερμανικών φορέων αποθήκευσης φυσικού αερίου, υποστήριξε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να κινδυνεύει από ελλείψεις φυσικού αερίου μέχρι τη χειμερινή περίοδο του 2026/2027, εκτός εάν λάβει μέτρα για την προσθήκη τερματικών σταθμών ΥΦΑ (υγροποιημένου φυσικού αερίου).
«Χωρίς περαιτέρω μέτρα υποδομής, ο κίνδυνος έλλειψης φυσικού αερίου εξακολουθεί να υπάρχει και πιθανότατα θα συνεχίσει να μας συνοδεύει μέχρι το χειμώνα του 2026/27», δήλωσε ο επικεφαλής του INES, Sebastian Bleschke.

Ανάγκη για υποδομές

Η Γερμανία θα πρέπει να εξετάσει όχι μόνο πρόσθετους τερματικούς σταθμούς ΥΦΑ, αλλά και πρόσθετες δυνατότητες αποθήκευσης φυσικού αερίου ή συνδέσεις αγωγών για να ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού της. Η Γερμανία θα χρειαστεί σίγουρα τερματικούς σταθμούς ΥΦΑ για τον ερχόμενο και τον μεθεπόμενο χειμώνα, επισήμανε ο Bleschke.
Την προηγούμενη εβδομάδα, μία από τις κορυφαίες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας της Γερμανίας, η E.ON, προειδοποίησε ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυξήσεις τιμών αυτό το χειμώνα, εάν μια ξαφνική έλλειψη εφοδιασμού συμπέσει με ψυχρότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες.

«Πρέπει να είμαστε σαφείς ότι η διαρθρωτική αλλαγή που οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία και την μειωμένη προσφορά του ρωσικού φυσικού αερίου θα παραμείνει και ως εκ τούτου η κρίση δεν έχει τελειώσει», υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος της Ε.ΟΝ, Leonhard Birnbaum, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline