Σάββατο 27 Απριλίου 2024  20:57:33

Kαλαμάκια από χαρτί: Είναι πράγματι εξίσου κακά με τα πλαστικά για το περιβάλλον και την υγεία μας;

Οι «φιλικές προς το περιβάλλον» εναλλακτικές λύσεις, όπως τα καλαμάκια από χαρτί ή από μπαμπού, περιέχουν χημικές ουσίες μακράς διάρκειας και δυνητικά τοξικές, σύμφωνα με μια νέα μελέτη επιστημών στην οποία αναφέρεται η Daily Mail.

Μπορεί όλοι να πιστεύουμε ότι κάνουμε το χρέος μας για τον πλανήτη πίνοντας τα ποτά μας από χάρτινο καλαμάκι. Αλλά οι «φιλικές προς το περιβάλλον» εναλλακτικές λύσεις περιέχουν χημικές ουσίες μακράς διάρκειας και δυνητικά τοξικές, σύμφωνα με μια νέα μελέτη επιστημών στην οποία αναφέρεται η Daily Mail.
Στην πρώτη σχετική ανάλυση που πραγματοποιήθηκε στην Ευρώπη, Βέλγοι ερευνητές εξέτασαν 39 μάρκες από καλαμάκια προκειμένου να δούν αν περιείχαν ομάδα συνθετικών χημικών ουσιών, γνωστές ως PFAS οι οποίες είναι δυνητικά επιβλαβής για τους ανθρώπους, την άγρια ζωή και το περιβάλλον.

Ελεγχος στα καλαμάκια για PFAS

Οι ουσίες αυτές διασπώνται πολύ αργά με την πάροδο του χρόνου και μπορούν να παραμείνουν για χιλιάδες χρόνια στο περιβάλλον, μια ιδιότητα που τις έχει κάνει γνωστές ως «χημικές ουσίες για πάντα».
Έχουν συνδεθεί με μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως χαμηλότερη ανταπόκριση στα εμβόλια, χαμηλότερο βάρος γέννησης, θυρεοειδοπάθεια, αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, ηπατική βλάβη, καρκίνο των νεφρών και καρκίνο των όρχεων.

Ερευνα σε καλαμάκια από πέντε διαφορετικά υλικά

Η ερευνητική ομάδα αγόρασε 39 διαφορετικές μάρκες καλαμάκια πόσης από πέντε υλικά – χαρτί, μπαμπού, γυαλί, ανοξείδωτο ατσάλι και πλαστικό.
Τα καλαμάκια, τα οποία αγοράστηκαν κυρίως από καταστήματα, σούπερ μάρκετ και εστιατόρια γρήγορου φαγητού, υποβλήθηκαν στη συνέχεια σε δύο γύρους δοκιμών για PFAS.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι η πλειονότητα των εμπορικών σημάτων – 69% – περιείχαν PFAS, με 18 διαφορετικά PFAS να ανιχνεύονται συνολικά.

Τα χάρτινα καλαμάκια ήταν πιο πιθανό να περιέχουν τις συνθετικές χημικές ουσίες. Το PFAS που κυρίως βρέθηκε μετά τις αναλύσεις, το υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA), έχει απαγορευτεί παγκοσμίως από το 2020.
Αμεσος ο κίνδυνος καθώς κάποια PFAS είναι εξαιρετικά υδροδιαλυτά
Επίσης, ανιχνεύθηκαν το τριφθοροοξικό οξύ (TFA) και το τριφθορομεθανοσουλφονικό οξύ (TFMS) – PFAS «εξαιρετικά βραχείας αλυσίδας», τα οποία είναι εξαιρετικά υδατοδιαλυτά και, επομένως, ενδέχεται να διαρρεύσουν από τα καλαμάκια στα ποτά.

Οι συγκεντρώσεις των PFAS ήταν χαμηλές και – δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να χρησιμοποιούν τα καλαμάκια μόνο περιστασιακά – αποτελούν περιορισμένο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, τα PFAS μπορούν να παραμείνουν στον οργανισμό για πολλά χρόνια και οι συγκεντρώσεις μπορούν να αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου.

Σύσταση για καλαμάκια από ανοξείδωτο χάλυβα

Οι επιστήμονες που έκαναν την έρευνα συμβουλεύουν τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν καλαμάκια από ανοξείδωτο χάλυβα ή να αποφεύγουν τη χρήση τους απολύτως.

«Τα καλαμάκια που κατασκευάζονται από φυτικά υλικά, όπως το χαρτί και το μπαμπού, συχνά διαφημίζονται ως πιο βιώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον από εκείνα που κατασκευάζονται από πλαστικό», δήλωσε ο ερευνητής Δρ Thimo Groffen, περιβαλλοντολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη.
'Ωστόσο, η παρουσία PFAS σε αυτά τα καλαμάκια σημαίνει ότι αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια.
«Μικρές ποσότητες PFAS, ενώ δεν είναι επιβλαβείς από μόνες τους, μπορούν όμως να προσθέσουν στο χημικό φορτίο που ήδη υπάρχει στον οργανισμό».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline