Σάββατο 27 Απριλίου 2024  20:11:24

Black Friday 2023: Πόσο πληρώνουν οι Έλληνες για να ντυθούν σε σχέση με άλλες χώρες

Ο πληθωρισμός του τζιν και του μικρού μαύρου φορέματος με αφορμή την Black Friday 2023 - Πόσο τα αγοράζουν οι Έλληνες σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες.

Black Friday σήμερα και οι Έλληνες καταναλωτές ψάχνουν να αποκτήσουν προϊόντα σε χαμηλότερη τιμή καθώς οι επιχειρήσεις υπόσχονται εκπτώσεις που ξεπερνούν ακόμη και το 50%. Ανάμεσα στις προτιμήσεις των Ελλήνων, όπως έδειξε και πρόσφατη έρευνα, είναι η ένδυση και η υπόδηση. Στον κλάδο της ένδυσης και της υπόδησης προφανώς και δεν έχουμε το ύψος των ανατιμήσεων που βλέπουμε τα τελευταία δύο χρόνια στα τρόφιμα, αλλά αυξήσεις υπάρχουν.

Σύμφωνα και με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στην κατηγορία των προϊόντων ένδυσης και υπόδησης ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε στο 3,3% ενώ εάν δούμε την σωρευτική αύξηση από το 2021 όταν αρχίσαμε να χορεύουμε τον χορό του πληθωρισμού, οι τιμές είναι αυξημένες κατά 8,9%,καθόλου ευκαταφρόνητη αύξηση εάν σκεφθούμε συνάμα τις τεράστιες αυξήσεις που είχαν σημειωθεί στην ενέργεια και στη συνέχεια στα τρόφιμα που ακόμα μας ταλαιπωρούν με τις αυξήσεις εκεί να βρίσκονται μια ανάσα από διψήφιο επίπεδο.
Και μέσα σε αυτό το περιβάλλον τι πληρώνουν άραγε οι Έλληνες για την ένδυση και την υπόδηση τους σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες;

Ο πληθωρισμός του τζιν

Ο ΟΤ έψαξε και σύγκρινε τις τιμές συγκεκριμένων ρούχων ανάμεσα στις ευρωπαϊκές πόλεις και από ότι φαίνεται εκτός από τα τρόφιμα πληρώνουμε ακριβότερα και για να ντυθούμε. Πρώτο δείγμα το κλασικό τζιν της γνωστότερης ίσως εταιρείας παγκοσμίως. Στην Ελλάδα στοιχίζει 81,93€

• Στην Ιταλία πωλείται στα 71,34€ δηλαδή κατά 14% φθηνότερα.
• Στην Ισπανία πάλι πωλείται προς 75,88€.
• Στην Λισσαβόνα πάλι κάποιος βρίσκει το ίδιο τζίν στα 60,54€ δηλαδή 35% φθηνότερα
• Στην Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας πάλι πωλείται προς 72,88€,
• Στη Ρήγα της Λετονίας προς 68,50€
• Στην Ολλανδία πωλείται στα 63,39€
• Πιο τσιμπημένη τιμή θα βρει κάποιος μόνο στο Βερολίνο, στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες.

Ο πληθωρισμός του μικρού μαύρου φορέματος

«Το μικρό μαύρο φόρεμα είναι το must κομμάτι που πρέπει να έχει μια γυναίκα στην ντουλάπα της», συμβουλεύουν οι ειδικοί της μόδας. Το δεύτερο προϊόν στο οποίο ο ΟΤ έκανε έρευνα αγοράς είναι το μαύρο φόρεμα της αλυσίδας ρούχων που έχει κατακλύσει τις γυναικείες ντουλάπες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα το συγκεκριμένο φόρεμα πωλείται προς 34,01€

• Στην Ιταλία πωλείται προς 31,20€
• Στην Ισπανία προς 32,21€
• Στo Αμστερνταμ πάλι το βρίσκουμε προς 24,55€
• Στην Λισσαβόνα προς 25,79€
• Στην Λευκωσία πάλι στοιχίζει προς 36,11€
• Στη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας προς 36,22€

Σε αυτή τη περίπτωση μπορεί οι αποκλίσεις να είναι μικρές αλλά και σε αυτή τη περίπτωση η Ελλάδα έχει από τις υψηλότερες τιμές

Πάντως οι διαφορές των τιμών δεν είναι αμελητέες εάν σκεφθούμε και τις διαφορές των μισθών στις χώρες αυτές .Εάν συγκρίνουμε τους κατώτατους μισθούς η Ελλάδα έχει μισθό μικρότερο από χώρες όπως η Ισπανία,η Σλοβενία ,την Ολλανδία αλλά και την Ιταλία.

Για παράδειγμα όπως φαίνεται και από το παρακάτω διάγραμμα, ο κατώτατος μισθός στην Ολλανδία είναι υπερδιπλάσιος αυτού της Ελλάδας. Στην Ισπανία πάλι, ο κατώτατος μισθός βρίσκεται στα 1.250€ ,όταν στην Ελλάδα μαζί με τα «δώρα» υπολογίζεται σε 12μηνη βάση στα 910€. Στο ίδιο αποτέλεσμα καταλήγει και η σύγκριση του ελληνικού κατώτατου μισθού με αυτόν της Σλοβενίας καθώς ο κατώτατος μισθός εκεί έχει οριστεί στα 1.200€ περίπου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline