Σάββατο 27 Απριλίου 2024  14:06:55

Τιμολόγια ρεύματος: Πώς θα λειτουργούν τα σταθερά εξαμήνου – Έρχονται μεγάλες μειώσεις

Νέες αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος - Σε ποιες περιπτώσεις θα ισχύουν μειώσεις. Φουντώνει ο ανταγωνισμός των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας για ταχρωματιστά τιμολόγια ρεύματος κι όλα συγκλίνουν πως ο Φεβρουάριος θα σηματοδοτήσει χαμηλότερες ανταγωνιστικές χρεώσεις.

Απόρροια των μειώσεων στις οποίες θα κάνουν οι προμηθευτές για τον επόμενο μήνα, και θα ανακοινωθούν μεθαύριο 1η Φεβρουαρίου είναι η αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου TTF από τα 40 ευρώ ανά Μεγαβατώρα που ήταν τον Δεκέμβριο στα 27 με 28 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Προς τα κάτω συμπαρασύρεται και η χρηματιστηριακή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Χρωματιστά τιμολόγια

Τα ειδικά ή πράσινα τιμολόγια ρεύματος αναμένεται για τον Φεβρουάριο να κινηθούν ακόμη και κάτω από τα 0,13 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι ενός εύρους από τα 0,136 έως και 0,17 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Δεν σημαίνει αυτό βέβαια ότι κι εκείνα του Ιανουαρίου που ήταν στα 0,14, 0,16 και 0,17 ευρώ ανά κιλοβατώρα πως θα πέσουν κάτω από τα 0,13 ευρώ. Ωστόσο θα υπάρχουν τιμολόγια με τιμές κάτω από τα 0,13 ευρώ ανά κιλοβατώρα, λένε οι πληροφορίες.
Στα κίτρινα τιμολόγια ο ανταγωνισμός αναμένεται επίσης να είναι πιο έντονος με τις εκτιμήσεις να δείχνουν ακόμα και τιμές της τάξης των 0,09 και 0,10 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Για τον Ιανουάριο το εύρος των τιμών ήταν από τα 0,12 ευρώ έως και 0,14 ευρώ ανά κιλοβατώρα (χωρίς να συνυπολογίζονται οι διάφορες επιπλέον εκπτώσεις συνέπειας κλπ.)

Στα μπλε τιμολόγια οι πάροχοι επίσης, όπως αναφέρουν πληροφορίες, αναμένεται να διαθέσεουν σταθερές χρεώσεις ακόμα και με 0,11 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Τον Ιανουάριο τα μπλε τιμολόγια με συμβάσεις διάρκειας 12 μηνών κυμαίνονταν ανάμεσα στα 0,129 έως τα 0,169 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Η υπουργική απόφαση

Ενισχυτική του ανταγωνισμού αναμένεται να είναι και η απόφαση που πρόκειται να εκδώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης με την οποία θα αποσαφηνίζει το τοπίο, με βάση τον ισχύοντα Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, για τη διάρκεια των σταθερών τιμολογίων ρεύματος.
Σήμερα θεωρούνται μόνο τα μπλε με διάρκεια σύμβασης (κλειδωμένη χρέωση) για 12 μήνες.
Η νέα απόφαση, που δεν αποκλείεται να εκδωθεί κι εντός της ημέρας, θα δείχνει ελάχιστη διάρκεια τους έξι μήνες.
Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται πως θα οδηγήσει τους παρόχους στη διάθεση νέων ανταγωνιστικών προϊόντων ρεύματος στοχεύοντας στους συντηρητικούς καταναλωτές.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline