Κυριακή 28 Απριλίου 2024  12:06:46

Χρυσός: Με μεγάλη ένταση η αγορά χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες και για πολλές θυρίδες

Σε επίπεδα ρεκόρ διαμορφώθηκε το περασμένο έτος η συνολική ζήτηση για χρυσό και αναμένεται να επεκταθεί περαιτέρω το 2024 καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κινείται προς τη μείωση των επιτοκίων, ενισχύοντας ενδεχομένως τις τιμές, εκτιμά το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC).

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του WGC η συνολική κατανάλωση αυξήθηκε κατά περίπου 3% σε 4.899 τόνους πέρυσι, υποστηριζόμενη από την ισχυρή ζήτηση στην αδιαφανή εξωχρηματιστηριακή αγορά, καθώς και από τη φρενίτιδα αγορών από τις κεντρικές τράπεζες.
«Το τοπίο είναι κατάλληλο για τις αναδυόμενες κεντρικές τράπεζες να συνεχίσουν να είναι καθαροί αγοραστές», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Joseph Cavatoni, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στο WGC. Το συμβούλιο βλέπει αγορές ρεκόρ από χώρες όπως η Κίνα και η Πολωνία, είπε.

Το συνολικό ποσό της ζήτησης περιλαμβάνει χρυσό για επενδύσεις, κοσμήματα, νομίσματα, αγορές από την κεντρική τράπεζα, διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια και εξωχρηματιστηριακή δραστηριότητα. Στην τελευταία αυτή αγορά, οι συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων κρατικών κεφαλαίων, ιδιωτών υψηλής καθαρής θέσης και αμοιβαίων κεφαλαίων κινδύνου επενδύουν σε ράβδους χρυσού, είπε ο Cavatoni.

Ράλι στην τιμή

Το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε ράλι 13% πέρυσι, αγγίζοντας ένα ρεκόρ στις αρχές Δεκεμβρίου, λόγω της οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας, των γεωπολιτικών εντάσεων και των προσδοκιών ότι η Fed είναι έτοιμη να αρχίσει να χαλαρώνει την πολιτική μετά από μια επιθετική εκστρατεία για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Οι επενδυτές συνήθως θέλουν να κατέχουν χρυσό σε έναν κύκλο μείωσης των επιτοκίων, καθώς επωφελείται από τις χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων και το ασθενέστερο δολάριο.

Η ετήσια αύξηση της ζήτησης στην αγορά εξωχρηματιστηριακών αγορών έφτασε το 753% πέρυσι, η μεγαλύτερη από τουλάχιστον το 2011, σύμφωνα με στοιχεία της WGC. Οι επενδυτές αναμένεται να συνεχίσουν να συσσωρεύουν χρυσό με επιταχυνόμενο ρυθμό φέτος, κυρίως λόγω της αναμενόμενης στροφής της Federal Reserve προς χαλάρωση, σύμφωνα με τον Cavatoni.

Κεντρικές τράπεζες

Οι αγορές από τις κεντρικές τράπεζες διατήρησαν έναν ιλιγγιώδη ρυθμό, με ετήσιες καθαρές αγορές 1.037 τόνων πέρυσι, μόλις 45 τόνους λιγότερο από το ρεκόρ που σημειώθηκε το 2022, αναφέρει η WGC στην έκθεση. Αναμένει ότι οι αγορές από κεντρικές τράπεζες θα ξεπεράσουν τους 500 τόνους φέτος.
Η ζήτηση κοσμημάτων μπορεί να δυσκολευτεί φέτος καθώς η οικονομική επιβράδυνση και οι υψηλές τιμές αρχίζουν να δαγκώνουν, σύμφωνα με την WGC, η οποία ανεβάζει την κατανάλωση από αυτόν τον τομέα στους 2.093 τόνους το 2023.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline