Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  15:37:30

Μανιάτης: Το πρώτο εξάμηνο του 2014 τα (ερευνητικά) γεωτρύπανα στο Ιόνιο, περιοχή Ιωαννίνων, σε Πατραϊκό Κόλπο και σε Κατάκωλο. Εξόρυξη μετά άλλα 5-6 χρόνια. Κύριο

Σταθερό το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΕΚΑ και σοβαρός στις εκτιμήσεις του πάντα ο Γιάννης Μανιάτης. Προσεκτικός σε όσα, ολίγα είπε, και σε όσα, περισσότερα, δεν εξαγγέλει διαρκώς και δημαγωγικά. Νέοι κιτρινισμοί με αφορμή ολίγες απόψεις στο MEGA.

 

Το πρώτο εξάμηνο του 2014 αναμένεται να ξεκινήσουν τα γεωτρύπανα έρευνας στο Ιόνιο, στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων, στον Πατραικό Κόλπο και στο Κατάκωλο. Θα πρόκειται για τη δεύτερη φάση ερευνών-μετά τις σεισμικές έρευνες- για τον εντοπισμό (και όχι εξόρυξη, όπως μεταδίδεται χονδροειδώς) στρωμάτων-υδρογονανθράκων, εκτίμησε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κ. Μανιάτης υπολόγισε ότι στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2014 θα έχει τελειώσει όλη η νέα φάση έρευνας στο Ιόνιο και θα βγουν τα αποτελέσματα για τα 15 οικόπεδα, ενώ ανέφερε ότι σε κάθε γεωτρύπανο θα απασχολούνται περίπου 1000 εργαζόμενοι. Το σχετικό χρονοδιάγραμμα του ΥΠΕΚΑ, που είχαμε παρουσιάσει στις 3 Μαρτίου 2013, πριν έξη μήνες δηλαδή παραμένει ισχυρό

«Συγκρατείστε -γράφαμε- τρεις γενικές ημερομηνίες σχετικές με τα ελληνικά πετρέλαια και το φυσικό αέριο. Τέλη του 2013 θα έχουν προκύψει τα στοιχεία της έρευνας στο Ιόνιο Πέλαγος και το δυτικό Κρητικό (που άρχισε στις 19 Νοεμβρίου 2012) για το μέγεθος των κοιτασμάτων.
Μετά, αρχές του 2014 θα χαραχθούν τα οικόπεδα εκμετάλλευσης και η προκήρυξη διαγωνισμού για παραχωρήσεις και άντληση. Πότε; Σε 5-6 χρόνια.

Σε τρεις περιοχές μέχρι το τέλος του 2013 θα έχουμε γεωτρύπανα για απολήψιμα αποθέματα υδρογονανθράκων, όπως έχουν δείξει παλιές έρευνες της δεκαετίας του 1990. Περιοχή Ιωαννίνων, Δυτικού Πατραϊκού Κόλπου και στο Κατάκωλο.
Πρώτο εξάμηνο του 2015 θα έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις παραχώρησης ευρύτερα στο Ιόνιο και Κρητικό για νέες, τελικές έρευνες έως το 2018-2019 ». Μάλιστα φαίνεται από τις δηλώσεις του κ.Μανιάτη μια καθυστέρηση ολίγων μηνών στην έναρξη της δεύτερης φάσης με τα γεωτρύπανα τώρα για το πρώτο εξάμηνο του 2014,

Ο κ. Μανιάτης δεσμεύτηκε, επίσης, ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε στο τέλος του 2014 να έχει επέλθει η μικρότερη δυνατή επιβάρυνση στον καταναλωτή από το κόστος της πράσινης ενέργειας, που είναι πάντα μεγάλο και συχνά αποκρύπτεται από το Λαό..

Ο κ. Μανιάτης τάχθηκε κατά της απόφασης που είχε παρθεί για προώθηση της πράσινης ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος είχε δώσει μάχη για να να προκριθεί η λύση της εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς ήξερε τι θα επακολουθούσε. Όπως είπε, η πράσινη ενέργεια είναι τρεις και τέσσερις φορές πιο ακριβή από την κανονική, κάτι που κακώς δεν είχε διευκρινιστεί στον κόσμο. Δικαιολογήθηκε μάλιστα για τις αυξήσεις φωτιά στους λογαριασμούς στη ΔΕΗ, ρίχνοντας την ευθύνη στο μεγάλο κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Όσον αφορά στα φωτοβολταϊκά, ο υπουργός Περιβάλλοντος σημείωσε ότι η χώρα μας σήμερα έχει υπερκαλύψει το στόχο του 2020 για την παραγωγή ενέργειας με τη χρήση φωτοβολταϊκών. Παρόλα αυτά συνεχίζονται να δίδονται κατά δεκάδες οι άδειες νέων εγκαταστάσεων για επιχειρήσεις φωτοβολταικών από Περιφερειάρχες και το υπουργείο Ανάπτυξης(υφυπουργός Μηταράκης) και καλοπιστία κάποτε με μεγάλες επιχορηγήσεις και κρατικές ενισχύσεις πολλών εκατομμυρίων. Ορισμένες από τις αποφάσεις αυτές τελευταίας εσοδείας θα παρουσιάσουμε –όπως κάναμε και στο παρελθόν – τις επόμενες ημέρες και είναι πράγματι πολλαπλά εντυπωσιακές.
Επιπλέον επεσήμανε μιλώντας στο MEGA τα εξής :

«Εγώ αυτό για το οποίο μπορώ να δεσμευτώ και θεωρώ ότι έτσι πρέπει να γίνεται μιλώντας με ειλικρίνεια στον κόσμο είναι ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε στο τέλος του 2014 να έχει υπάρξει η μικρότερη δυνατή επιβάρυνση στον καταναλωτή ο οποίος δεν αντέχει άλλες επιβαρύνσεις. Γι' αυτό ψάχνουμε εναλλακτικούς τρόπους για παράδειγμα να δούμε πως μπορεί να επιμεριστεί αυτό το κόστος και στους παραγωγού»,

Για το νομοσχέδιο με τη ρύθμιση των αυθαιρέτων, ο κ. Μανιάτης είπε: «Η εκτίμηση που έχουμε κάνει και έχει γίνει με πολύ σοβαρότητα όλη η δουλειά αυτή από τον αναπληρωτή υπουργό, κ. Καλαφάτη, και το επιτελείο του έχει δυο βασικούς πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας είναι να επιμηκυνθούν οι δόσεις όσο το δυνατόν περισσότερο. Είναι όσο μπορούμε περισσότερο. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να σας πω, πρέπει να εφαρμόσουμε και την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό τον προηγούμενο νόμο.

Η αντισυνταγματικότητα έγκειται στο εξής πολύ απλό να το πω, για να γίνει κατανοητό, δεν γίνεται να νομιμοποιείς ή να τακτοποιείς αυθαίρετα, δηλαδή παραβάσεις, σε βάρος του περιβάλλοντος, χωρίς να δίνεις στο περιβάλλον κάτι άλλο. Άρα, πρέπει σαφώς να επιβάλλεις πρόστιμα, ταυτόχρονα όμως τα πρόστιμα αυτά, πρέπει να επιστρέφουν στο ευρύτερο περιβάλλον».

 

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline