Δημήτριος Καμμένος: Οι δύο υποψήφιες αρχηγοί στην Αγγλία

Αγαπητοί συνάδελφοι, ερχόμαστε σήμερα να υπερψηφίσουμε ως Ανεξάρτητοι Έλληνες τη συγκεκριμένη Οδηγία η οποία είναι από το 2014. Είναι μια μεγάλη συζήτηση αυτή που πρέπει να γίνει. Θα υπερψηφίσουμε και τις τροπολογίες.

Κλείνοντας με το θέμα της καταρχήν ψήφισης της εναρμόνισής μας στην ευρωπαϊκή Οδηγία, θέλω να πω ότι μετά τα τελευταία γεγονότα στη Μεγάλη Βρετανία, πρέπει όλοι να ευχηθούμε στο κυβερνών κόμμα. Απ' ό,τι γνωρίζω, είναι δύο κυρίες υποψήφιες για την αρχηγία του κόμματος με δημοκρατικές διαδικασίες. Ευχόμαστε σύντομα να εκλέξουν τον Αρχηγό τους έτσι ώστε να περάσουμε στην επόμενη μέρα.

Η επόμενη μέρα, απ' ό,τι γνωρίζουμε –και είναι σημαντικό αυτό για τα οικονομικά της Ευρώπης και τη διαχείριση της διαπραγμάτευσης με τη Μεγάλη Βρετανία- είναι συγκεκριμένη. Η μία υποψήφια υποστηρίζει την άμεση ενεργοποίηση του άρθρου 50 και την άμεση έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η δεύτερη υποψήφια είπε ότι μπορούν να αρχίσουν πολύ αργότερα, έως και τις αρχές του 2017.

Τα δύο αυτά ζητήματα έχουν να κάνουν άμεσα με τα οικονομικά της Ευρώπης, άμεσα με τους πόρους της Ευρώπης που συζητά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, άμεσα με μακροχρόνια μακροοικονομικά αλλά και μικροοικονομικά στοιχεία. Θα επηρεαστούν άμεσα ο τραπεζικός τομέας και ο συνταξιοδοτικός τομέας της Ευρώπης. Βλέπουμε τι συμβαίνει στην Ιταλία. Μία τράπεζα στο Βέλγιο έκλεισε πριν από έναν μήνα, αλλά δεν είναι τώρα της παρούσης να αναλύσουμε το τι συμβαίνει ακριβώς.

Υπάρχει μια μεγάλη ανησυχία και αυτή η ανησυχία έχει προέλθει από το απλό δημοκρατικό δικαίωμα του κάθε λαού να προβεί σ' ένα δημοψήφισμα και να αποφασίσει για ένα πολύ σημαντικό και σαφές ερώτημα που του ετέθη. Έτσι τίθενται πάντοτε τα ερωτήματα, μ' ένα «ναι» ή μ' ένα «όχι», για να αποφασίζει ο λαός για το πολιτικό μέλλον της χώρας του ή για όποιο είναι το διακύβευμα του δημοψηφίσματος.

Από το δημοψήφισμα αυτό, όμως, προήλθαν και προέκυψαν κάποια πολύ σημαντικά στοιχεία. Για μένα, δυστυχώς, βγήκαν στην Ευρώπη. Θυμάμαι τις πιέσεις που έχει περάσει και η Κυβέρνησή μας πέρσι, αλλά και παλιότερες κυβερνήσεις -και του κ. Παπανδρέου και του κ. Σαμαρά και η συγκυβέρνηση του κ. Σαμαρά με τον κ. Παπανδρέου και τον κ. Παπαδήμο- τις απίστευτες πιέσεις της φεντεραλιστικής Ευρώπης, η οποία ήθελε να επιβάλει τη γνώμη της με εντελώς αντιδημοκρατικούς τρόπους στη δημοκρατική διαδικασία μιας κυρίαρχης χώρας, είτε αυτές είναι εκλογές είτε αυτό λέγεται δημοψήφισμα.

Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε ότι ο κ. Σουλτς έχασε για άλλη μια φορά τη ψυχραιμία του αυτές τις μέρες και είπε ότι δεν μπορεί να αφήσουμε να αποφασίσει ένα πλήθος για την Ευρώπη. Ονόμασε τους ψηφοφόρους της Μεγάλης Βρετανίας «crowd». Για εμένα είναι προσβλητικό. Δεν είναι πλήθος. Είναι πολίτες μιας μεγάλης Ευρώπης, οι οποίοι έχουν κάθε δικαίωμα να αποφασίσουν.

Με λύπησε η σύμπλευση στην άποψη του κ. Σουλτς τόσο της κ. Μπακογιάννη, η οποία είπε ότι τα δημοψηφίσματα είναι επικίνδυνα, όσο και του νέου Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος αναρωτήθηκε αν είναι δυνατόν μια πλειοψηφία σε ένα ερώτημα στο δημοψήφισμα να καθορίσει το μέλλον μιας χώρας. Ναι, κ. Μητσοτάκη, είναι δυνατόν αυτό να συμβεί.
Θα πρέπει, ορμώμενοι από τη σημερινή Οδηγία, να δούμε ποια είναι η μεγάλη εικόνα στην Ευρώπη. Η μεγάλη εικόνα στην Ευρώπη είναι μια, την οποία πρέπει να αποφασίσουμε εάν μας αρέσει ή όχι και πώς θα πορευτούμε μέσα σε αυτήν.

Σε δεύτερη συνέντευξή του ο κ. Σουλτς πρότεινε στο Ευρωκοινοβούλιο να υπάρχει μια μεγάλη κυβέρνηση στην Ευρώπη. Για αυτό πρέπει να ανοίξει ένας διάλογος και να τον ανοίξουμε και μεταξύ μας. Δεν είναι ανάγκη να μας τον ανοίξουν οι Ευρωπαίοι, όταν αυτοί το θελήσουν. Ας τον ανοίξουμε μεταξύ μας. Χρειάζεται μια υπερκυβέρνηση στην Ευρώπη, με συγκεκριμένες αρμοδιότητες, σκοπό, να τον γνωρίζουν όλοι οι πολίτες και να αποφασίσουν εάν τους αρέσει; Ναι ή όχι; Χρειάζεται στην Ευρώπη μια οικονομική υπερδιακυβέρνηση, ένα κεντρικό Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα ελέγχει τα οικονομικά όλων των κρατών σαν να είναι υποκαταστήματα πολυεθνικής; Ναι ή όχι;

Η στελέχωση, οι εθνότητες και οι εθνικότητες των μελών που αυτήν τη στιγμή είναι σε καίριες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ασχοληθεί κάποιος να δει από πού προέρχονται, εάν, δηλαδή, είναι Γερμανοί, Δανοί, Έλληνες και τις ποσοστώσεις; Διότι οι ποσοστώσεις στη στελέχωση στο σύνολο των υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή έχω τα στοιχεία, πηγαίνει σχεδόν με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν και τη συμμετοχή, αλλά είναι πολύ σημαντικό να δει κάποιος το ποιοτικό χαρακτηριστικό στις θέσεις που παίρνουν αποφάσεις, στις υψηλά αμειβόμενες θέσεις και στις θέσεις οι οποίες επηρεάζουν τις αποφάσεις και τις νομοθεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί το 85% είναι Γερμανοί.

Η «περισσότερη Ευρώπη», όπως είπαν και πολλοί συνάδελφοι, είναι ένα ζητούμενο το οποίο το θέλουμε στην Ελλάδα, γιατί έχουμε βοηθηθεί πολύ και θα βοηθηθούμε, εφ' όσον έχουμε το ταμείο μας σε τάξη. Όμως, θα πρέπει να προσέχουμε τι θα έρθει στο μέλλον, διότι εάν παίρνονται αποφάσεις μακριά από το Ελληνικό Κοινοβούλιο είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να μάς απασχολήσει ιδιαίτερα.

Μια ισχυρή κυβέρνηση αποφασίζει για τον εαυτό της. Επειδή θα γίνει συζήτηση και προβλέπω ότι αυτή η συζήτηση που θα γίνει σε σχέση με το περσινό δημοψήφισμα, με τη συνέντευξη για το βιβλίο του κ. Γκάλμπρεϊθ και όλα αυτά που γίνονται και θα γίνουν για λόγους εντυπωσιασμό στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και όχι για λόγους ουσίας, το ουσιαστικό ερώτημα που θα θέσω σε όλους τους Βουλευτές, αλλά κυρίως στους συναδέλφους της Αντιπολίτευσης είναι ένα, εάν μια κυβέρνηση πρέπει να έχει σε μια σκληρή και ισχυρή διαπραγμάτευση -που πιστεύω ότι έκαναν και οι ίδιοι, αλλά κάναμε και εμείς- ένα plan B. Η ερώτηση είναι απλή: Πρέπει να έχει plan B, ναι ή όχι; Το ποιο θα είναι το plan B είναι ένα άλλο ζήτημα. Πρέπει να απαντηθεί αυτό. Εάν απαντηθεί αυτό το ερώτημα, νομίζω ότι θα λυθούν και πολλές άλλες απορίες.
Δεύτερον, πολύ σημαντικό, έγινε μια μεγάλη συζήτηση για τις συντάξεις και το ΕΚΑΣ. Με την ευκαιρία θα σας αφήσω το email του κ. Χαρδούβελη. Έχω συζητήσει και σημειώσει το pension reform. Είναι όλα στα αγγλικά. Το ΕΚΑΣ έχει αποφασιστεί να κοπεί από το 2015 και 2016.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Να μειωθεί.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το «wipe out» στα αγγλικά σημαίνει σβήσιμο. To «phase out» σημαίνει εξάλειψη, κύριε Σταϊκούρα.
Έχω την δεύτερη ανάλυση στο δεύτερο κομμάτι, το οποίο έχει να κάνει με την ενοποίηση των ταμείων και την εξάλειψη του ΕΚΑΣ από τον Δεκέμβριο του 2014. Τα καταθέτω στα Πρακτικά για όποιον θέλει να τα δει.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Δημήτριος Καμμένος καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, το οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα μισό λεπτό ακόμα σας παρακαλώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Το κουδούνι λέει fade out, κύριε Καμμένε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: «Fade out» ήταν ένα ωραίο τραγούδι των Metallica.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Για τον χρόνο εννοώ. Σβήστηκε.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline