Πέμπτη 2 Μαϊου 2024  08:13:52

Πακέτα μέτρων για εργαζόμενους και επιχειρήσεις ανάλογα με τη διάρκεια του Κορωνοϊού: Καταρχήν 400 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο επιχειρήσεων που έκλεισαν. Από 500 ευρώ στους νομούς Αχαΐας, Ηλείας, Ζακύνθου. Κύριο

Αναλυτικά πόσοι και ποιοί είναι ακριβώς οι δικαιούχοι του επιδόματος.

Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει το ύψος των οικονομικών επιπτώσεων από τον κορωναϊό στην Ελλάδα. Με δύο δυσάρεστα δεδομένα : πρώτον την απόλυτη νέκρωση της αγοράς και το αίσθημα απομόνωσης των καταναλωτών, με εξαίρεση τις αγορές για τρόφιμα.. Δεύτερον, τον φόβο ότι η διάρκεια του ιού φαίνεται να είναι μεγάλη, δηλαδή να φτάσει έως και το Μάιο. Να διαρκέσει συνολικά η δοκιμασία στην Ελλάδα πάνω από τέσσερις μήνες, οπότε το 400 ευρώ επίδομα στους υποχρεωτικά άνεργους να αποτελούν κοροϊδία.

Η Κυβέρνηση άρχισε τους υπολογισμούς ενισχύσεων, όπως φαίνεται και από άλλο δημοσίευμά μας με τις πρώτες ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών. Τα πρώτα 200 εκατ. ευρώ που θα δοθούν φέτος επιπλέον για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι απλώς σταγόνα στον ωκεανό καθώς στο οικονομικό επιτελείο φοβούνται ότι το κόστος μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ τελικά μέσα στους επόμενους μήνες.

Στα 200 εκατ. θα πρέπει να προστεθούν και άλλα τόσα για να καλύψει το κράτος τους απλήρωτους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που κλείνουν διά νόμου. Με υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν από Δευτέρα η κυβέρνηση αναλαμβάνει να καλύψει έως 400 ευρώ για τους μισθούς που χάνουν οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που κλείνουν διά νόμου. Και σε αυτούς προστίθενται πλέον ήδη σερβιτόροι διανομείς κλπ.
Άλλα 200 εκατ θα κοστίσει στο κράτος το να καλύψει τα ένσημα και τα ασφαλιστικά δικαιώματα που θα χάσουν με βάση τους μισθούς που κανονικά θα ελάμβαναν αν εργάζονταν.

Κορωνοϊός: Αποζημίωση 500 ευρώ το μήνα στους εργαζόμενους των πρώτων επιχειρήσεων σε τρείς νομούς ,που υποχρεώθηκαν σε λουκέτο

Αφορά τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις στους νομούς Αχαϊας, Ηλείας, Ζακύνθου

Την καταβολή επιδόματος ύψους 500 ευρώ μηνιαίως για δύο - τρεις μήνες έως και το Μάιο στους εργαζόμενους των οποίων οι επιχειρήσεις έβαλαν «λουκέτο» με διοικητική εντολή (Αχαϊα, Ηλεία Ζάκυνθο κ.λπ.) θα προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Σ΄αυτούς περιλαμβάνονται και οι εκπαιδευτικοί των ιδιωτικών σχολείων και των φροντιστηρίων. Το επίδομα που ονομάζεται αποζημίωση ειδικού τύπου εκτιμάται ότι θα χορηγηθεί σε περίπου 200.000 εργαζόμενους οι οποίοι απασχολούνται σε επιχειρήσεις που έκλεισαν οι ενδεχομένως κλείσουν στο μέλλον με κρατική εντολή.

Στη συνάντηση που είχαν νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης εξειδίκευσαν το μέτρο το οποίο υπολογίζεται ότι θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με 100 εκ. ευρώ το επόμενο δίμηνο.

Σε γενικές γραμμές αν ο εργοδότης αποφασίσει για προληπτικούς λόγους να κλείσει την επιχείρησή του (συνέβη σήμερα σε σούπερ μάρκετ στα δυτικά προάστια) είναι υποχρεωμένος να καταβάλει τους μισθούς των υπαλλήλων. Αντίθετα αν η αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης οφείλεται σε λόγους «ανωτέρας βίας», δηλαδή με κρατική εντολή, οι εργοδότες δεν είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να καταβάλλουν μισθούς στους εργαζόμενους για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η αναστολή λειτουργίας με ανωτέρα βία.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline