Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  11:30:13

Αλ. Τσίπρας και λογογράφοι του σε ρεκόρ αγραμματοσύνης: Καταλογίζει στον Μητσοτάκη απόψεις του Μακιαβέλι για δόλιους διχασμούς αντιπάλων και συμβουλές της τακτικής «διαίρει και βασίλευε», που είναι.... ανύπαρκτες, ανυπόστατες. Κύριο

Δεν υπάρχουν πουθενά στον «Ηγεμόνα», καθώς φαίνεται ότι αντέγραψαν ανεύθυνα δημοσιεύματα από προχειρολόγους του Διαδικτύου.

1.Το φαινόμενο είναι θλιβερό αλλά, δυστυχώς συνηθισμένο μια εκτεταμένο. Ιδιαίτερα στο δημόσιο βίο, στη δημοσιογραφία και στις θλιβερές εκπομπές «απόψεων-συζητήσεων» από κομμένες κεφαλές πρωί –μεσημέρι-βράδυ στην τηλεόραση... Πρωταγωνιστές οι ως άνω ημιμαθείς του δημόσιου λόγου και ρόλου, που θέλουν να δείξουν ....ευρυμάθεια, δήθεν φιλολογική-ιστορική- πολιτική γνώση με συνέπεια να επινοούν ρήσεις μεγάλων ανδρών για να ενισχύσουν τα θλιβερά τους επιχειρήματα και να εντυπωσιάσουν τους εξίσου ημιμαθείς ακροατές του, Ψευδολογώντας ασύστολα, παράδοση αιώνων, πολύ πριν τα Fake news.

Tόλμημα με άλμα στο κενό, που επιχείρησε προχθές για άλλη μία φορά ο Αλέξης Τσίπρας σε ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο , αποδίδοντας μία «ιστορική μπαρούφα» (που διάφοροι προχειρολόγοι και αδαείς ) αποδίδουν από τον Ιούλιο Καίσαρα έως τον Φίλιππο τον Β΄και από τον Τσώρτσιλ έως τον Ναπολέοντα, όλα αυτά φαντασιώσεις και ψευδολογίες.

Το «διαίρει και βασίλευε» είναι μία παλαιά, κυνική ρήση στα βάθη των αιώνων και των αυταρχικών καθεστώτων και εξουσιών, με διάφορες διατυπώσεις αλλά με κεντρικό νόημα τη διάσπαση-διχόνοια-διαίρεση των αντιπάλων ώστε να αποδυναμωθούν και να μην μπορούν ενωμένοι να απειλήσουν κάθε ηγεμόνα τύραννο και αυταρχικό ηγέτη. Δεν έχει καμία σχέση λ.χ. με τη διχόνοια των Ελλήνων του Σολωμού ή με τις εμφύλιες διαιρέσεις των λαών. Κοινωνικές -ταξικές-φυλετικές κλπ.,. Είναι άλλου μεγέθους και άλλης τάξης.

Ετσι, το να αποδίδεται η επινοημένη αυτή φράση και μάλιστα με καταγγελτικό στόμφο και ρητορική έμφαση, όπως έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να ταυτίσει τον «Ηγεμόνα» πρίγκιπα με τον Μητσοτάκη ως πρόσωπο , πρίγκιπα της σημερινής πολιτικής αλλά και ως βάναυσο εξουσιαστή, καταντά όχι απλώς ανακριβές αλλά γελοίο και ανιστόρητο.
Ανακριβές, διότι σε κανένα από τα 25 κεφάλαια του Ηγεμόνα, σαν τα ψάξει κανείς ένα-ένα, δεν υπάρχει καμία τέτοια αναφορά του Μακιαβέλι και μάλιστα τόσο κυρίαρχη, δηλαδή πρωτεύουσα, καθοδηγητική, εμφαντική.. Καθόλου, μα καθόλου δική του άποψη, όπως θέλουν οι αγράμματοι του Αλ. Τσίπρα και εκφώνησε ο ίδιος,. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αυθαιρέτησε πολύ , καθώς ο Μακιαβέλι κατά τους μελετητές του όχι μόνο δεν εξέφρασε την ρήση αυτή ποτέ αλλά ούτε στην συμπεριέλαβε στον «Ηγεμόνα» ως ρήση -προτροπή-κανόνας ηγεμονίας οποιουδήποτε ιστορικού προσώπου. Κανενός, από τα τόσα στα οποία σχολιάζει και ανθολογεί απόψεις ο Ιταλός πολιτικός στοχαστής, από την εποχή της Αρχαίας Ελλάδας και Ρώμης έως τον 16ο αιώνα, που έζησε.

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι λογογράφοι του δεν υποστήριξαν μόνο απόψεις του Μακιαβέλι που δεν υπάρχουν και ουδέποτε διατυπώθηκαν και κυριάρχησαν ως κανόνες συμπεριφοράς για τους τότε Ηγεμόνες, αλλά απέδειξαν πόσο λίγο έχουν διαβάσει στο πρωτότυπο του Μακιαβέλι.
Το αντίθετο συμβαίνει στην περίπτωση του. Ο μεγάλος φλωρεντίνος στοχαστής νουθετούσε τον « Πρίγκιπα», κάθε ηγεμόνα όχι πως να παραμένει στην εξουσία κόντρα στον λαό αλλά πως με διάφορες μεθόδους της, εποχής πότε σκληρές και πότε καλές, θα ασκούσε μία διακυβέρνηση για το γενικό καλό, τη γενική αποδοχή, το λεγόμενο συμφέρον. Γι αυτό και δεν πρόκοψε ως πολιτικός σύμβουλος.

Με το έργο, τις ιδέες του συνολικά και τη ζωή του όλη απέδειξε πόσο δύσκολο είναι να υπηρετείς την πολιτική εξουσία, τους ισχυρούς και ταυτόχρονα να θέλεις να διατηρήσεις την ανεξαρτησία της γνώμης σου.
Χωρίς κυνισμούς συμβουλών «διαίρει και βασίλευε», που ονειρεύτηκαν και αντέγραψαν από το αναξιόπιστο Διαδίκτυο ημιμαθείς και προχειρολόγοι στην Κουμουνδούρου.

Μ.Δ.

Αλέξης Τσίπρας: Σχέδιο της ΝΔ μια παράλυτη αντιπολίτευση, από μικρούς εμφυλίους. Οι ανευθυνότητες για....ανύπαρκτες απόψεις του Μακιαβέλι.

«Συνήγορος του Μητσοτάκη το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να είναι απλά εκ νέου πρωθυπουργός, αλλά «ηγεμόνας», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Στην ομιλία του στο Ηράκλειο, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «σχέδιο της ΝΔ» για μια κατακερματισμένη αντιπολίτευση μετά τις δεύτερες εκλογές 2023, που θα είναι «ανήμπορη» να προβάλει σοβαρή αντίσταση.

«Στρατηγική και σχέδιο της ΝΔ δεν είναι μόνο να κερδίσουν αλλά και να αποδυναμώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, τη μόνη δύναμη που μπορεί να τους εμποδίσει να στήσουν ανεξέλεγκτο καθεστώς. Σχέδιό τους είναι μια κατακερματισμένη, παράλυτη από μικρούς εμφύλιους μικρών κομμάτων αντιπολίτευση. Μια αντιπολίτευση ανήμπορη να προβάλει σοβαρή αντίσταση στις πολιτικές τους. Με επτά, ακόμη και οχτώ κόμματα στη Βουλή. Και βλέπετε ποια κόμματα φουσκώνουν και υπερπροβάλλουν προεκλογικά. Όποια βοηθάνε αυτόν το σχεδιασμό. Για να μην μπορεί η Βουλή να έχει αξιοπιστία», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Γιατί ο κύριος Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να είναι απλά εκ νέου πρωθυπουργός αλλά να είναι ηγεμόνας. Τον διαβόητο Ηγεμόνα του Μακιαβέλι έχει ως οδηγό. Που συμβουλεύει πρώτα και κύρια ένα πράγμα τους επίδοξους ηγεμόνες: Διαίρει και βασίλευε. Σε αυτές τις τρεις λέξεις συνοψίζεται η στρατηγική της ΝΔ σήμερα», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Fac

Αλέξης Τσίπρας: Συνήγορος του Μητσοτάκη το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας έστρεψε τα πυρά του και άλλων κομμάτων του προοδευτικού χώρου. «Δυστυχώς το έχουν αποδεχτεί και κάνουν χώρο για να περάσει χωρίς πολλά προβλήματα και σοβαρές αντιστάσεις η ΝΔ. Με την άρνησή τους ακόμα και να συζητήσουν τη δυνατότητα μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας. Με την υπονόμευση της απλής αναλογικής», είπε και πρόσθεσε ότι αυτή η στάση ευνοεί τη Δεξιά.

«Ποιος είναι συνήγορος του κ. Μητσοτάκη στο σχέδιο αυτό; Το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη, δυστυχώς. Που προτίθεται να συνδράμει τη ΝΔ στην αλλαγή του Συντάγματος», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline