Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024  14:34:52

Υπουργός Κ. Σταϊκούρας, ειλικρινής κατά τρόπο ακραίο: Σε ακόμη... 18 μήνες θα επαναλειτουργήσει πλήρως ο σιδηρόδρομος. Κύριο

Μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία, τα τρένα θα κινούνται σε μονή γραμμή.

Φτερά στον άνεμο οι μέχρι τώρα διαβεβαιώσεις, προγραμματισμοί επίσημοι και προεκλογικές υποσχέσεις... Άνθρακες, ανευθυνότητες, ανακρίβειες δημαγωγικές.. Νέο όριο η Άνοιξη του 2025...Σε 18 μήνες από σήμερα υπολογίζεται η πλήρης επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου που υπέστη τεράστιες ζημιές από την κακοκαιρία Daniel, όπως ανέφερε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία του σιδηροδρόμου, τα τρένα θα κινούνται σε μονή γραμμή, πιθανότατα από 20 Νοεμβρίου. Αρχικά τα εμπορικά, καθώς υπάρχει ήδη σοβαρό πρόβλημα που σχετίζεται με τη μεταφορά των προϊόντων και αργότερα και τα επιβατικά.

«Είναι μια ευκαιρία να φτιάξουμε καλύτερες υποδομές», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας πως στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση του ελληνικού σιδηροδρόμου, μεταρρυθμίζοντας από τη βάση του το ελληνικό τρένο. «Η μεταρρύθμιση του σιδηροδρόμου εντάσσεται στη στρατηγική του υπουργείου, μετά μάλιστα και τις νέες δυσκολίες που πρόσφατα προέκυψαν», ανέφερε.

Κακοκαιρία: 600 εκατ. ευρώ μόνο για τις υποδομές στη Θεσσαλία

«Υπογράψαμε συμβατική συμφωνία με τον ΟΣΕ, η οποία προβλέπει σημαντική αύξηση της ετήσιας χρηματοδότησης από τα 45 εκατ. ευρώ στα 75 εκατ. ευρώ, προκειμένου ο Οργανισμός να υλοποιήσει τις απαιτούμενες παρεμβάσεις για την καλύτερη λειτουργία των τρένων, θέτοντας, ταυτόχρονα, ένα πλαίσιο εποπτείας, λογοδοσίας και μετρήσιμων αποτελεσμάτων από τον πλευρά του ΟΣΕ», σημείωσε σχετικά.

Όπως υπογράμμισε, συστάθηκε και συγκροτήθηκε επιτροπή, αποτελούμενη από τους εμπλεκόμενους φορείς για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού τομέα. Κι ενώ τα έργα ανάταξης τους ελληνικού σιδηροδρόμου –τα οποία αφορούσαν τη σύμβαση 717 και τα συστήματα αυτόματης πέδησης ETCS– ολοκληρώθηκαν εντός χρονοδιαγραμμάτων, δυστυχώς, «προέκυψε η ανάγκη επανεγκατάστασης σε πληγείσες από τον Daniel περιοχές».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποζημιώσεις θα διεκδικήσει η Hellenic Train

Η καταστροφή των σιδηροδρομικών υποδομών από το Λιανοκλάδι έως τη Λάρισα ανατρέπει πλήρως τον σχεδιασμό των Ιταλών.

H αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία εκτιμάται πως θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο χρόνια. Το 60% του κύκλου εργασιών της Hellenic Train πραγματοποιείται στα δρομολόγια μεταξύ Αθήνας - Θεσσαλονίκης. [ΑΠΕ]
Σενάρια ενδεχόµενης επαναδια-πραγμάτευσης της σύμβασης που έχει με το ελληνικό Δημόσιο αξιολογεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η Hellenic Train.

Αιτία, η δραστική αλλαγή των συνθηκών λειτουργίας της ελληνικής σιδηροδρομικής αγοράς μετά την καταστροφική καταιγίδα «Daniel», που είχε ως αποτέλεσμα την επ' αόριστον διακοπή της σιδηροδρομικής σύνδεσης Αθήνας – Θεσσαλονίκης.
Οι σιδηροδρομικές υποδομές στο τμήμα από το Λιανοκλάδι έως τη Λάρισα έχουν καταστραφεί και η πλήρης αποκατάστασή τους εκτιμάται πως θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο χρόνια. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, μάλιστα, θα απαιτηθεί ακόμη περισσότερος χρόνος.

Από το υπουργείο Υποδομών μιλούν για την ταχύτερη δυνατή υλοποίηση όλων των έργων, αλλά παραδέχονται πως ο χρόνος που θα απαιτηθεί είναι τουλάχιστον δύο χρόνια και αρχικά θα αποκατασταθεί μόνο η μία γραμμή. Με δεδομένο ότι η επιβατική κίνηση για την ιταλικών συμφερόντων Hellenic Train (πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ) στα δρομολόγια μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 60% του κύκλου εργασιών της στη συγκεκριμένη αγορά, καθίσταται σαφές πως οι πωλήσεις της εταιρείας τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι, επιεικώς, χαμηλότερες των προβλέψεων.

Ετσι, το –κυριολεκτικά, όπως αποδεικνύεται– καταστροφικό 2023, που ξεκίνησε με το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και συνεχίστηκε με τις πλημμύρες στον Θεσσαλικό Κάμπο και την προοπτική προβληματικής λειτουργίας έως το 2025, ανατρέπει συλλήβδην τους σχεδιασμούς των Ιταλών. Επί του παρόντος, πάντως, επίσημο αίτημα διαπραγμάτευσης της σύμβασης δεν έχει κατατεθεί.

Βούλιαξε σε νερά και λάσπες ο σιδηρόδρομος

Σε αυτό το περιβάλλον όμως επικρατεί ήδη έντονη ανησυχία μεταξύ των περισσότερων των 1.000 εργαζομένων ότι ενδέχεται να υπάρξουν απολύσεις ή να εφαρμοστούν μοντέλα εκ περιτροπής εργασίας και μείωσης αποδοχών.

Υπενθυμίζεται πως, με βάση τη σύμβαση που κυρώθηκε από τη Βουλή τον Ιούλιο του 2022, η εταιρεία έχει αναλάβει την υποχρέωση να πραγματοποιεί δρομολόγια σε όλη τη χώρα με βάση το υπάρχον δίκτυο και να αποζημιώνεται για αυτά με 50 εκατ. ευρώ ετησίως από το Δημόσιο. Πρόκειται για συμβάσεις δημόσιας υπηρεσίας ή τις λεγόμενες και άγονες γραμμές των σιδηροδρόμων.

Από την πλευρά της, η εταιρεία θα πληρώνει περίπου 30 εκατ. ευρώ το Δημόσιο και τους κρατικούς οργανισμούς όπως τη ΓΑΙΟΣΕ, από την οποία εκμισθώνει το τροχαίο υλικό. Επίσης, έχει δεσμευτεί για συγκεκριμένες επενδύσεις σε νέα, σύγχρονα τρένα, τα περισσότερα εκ των οποίων θα είναι ηλεκτρικά και, σε βάθος χρόνου, τρένα υδρογόνου. Ακόμη προβλέπεται κίνητρο αποδοτικότητας του μηχανισμού αποζημίωσης, με τη σύμβαση να ορίζει πως το Δημόσιο θα λαμβάνει το 20% τυχόν επιπλέον κερδών. Προβλέψεις βέβαια οι περισσότερες που επί του παρόντος αποτελούν μάλλον απομακρυσμένο ενδεχόμενο...

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline