Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024  04:11:05

Μνήμες ταπείνωσης τον Δεκέμβριο 2017 από τον Ερντογάν στη συνάντηση με Παυλόπουλο. Το αιχμηρό άρθρο υπόμνησης του Στέφανου Κασιμάτη. Κύριο

Οι δυσάρεστες ταπεινωτικές εντυπώσεις από την θρασύτητα Ερντογάν στο προεδρικό Μέγαρο της Ηρώδου Αττικού, όπως καταγράφτηκαν από ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ. 

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΙΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ ΣΤΑ ΝΕΑ
«Μετατραυματικό στρες

Ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν, ένα προσωπικό δράμα εκτυλίσσεται στο περιθώριο της δημοσιότητας που συνοδεύει τις προετοιμασίες. Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο ομότιμος και επίτιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ, ο ακαδημαϊκός και προσεχώς – το ελπίζω – και πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, ξαναζεί το μαρτύριο του 2017. Είναι φυσικό να συμβαίνει αυτό, διότι το επεισόδιο του 2017, επί προεδρίας του, ήταν η μεγαλύτερη δημόσια γκάφα στα ελληνοτουρκικά και, οπωσδήποτε, η μοναδική στην Ιστορία που έγινε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση.

Ο κ. Παυλόπουλος, τότε, έκανε το τραγικό λάθος, σε μια επίδειξη καλώς νοουμένης διδασκαλικής διάθεσης, να ανοίξει τη συζήτηση με τον Ερντογάν για τα ευαίσθητα θέματα των ελληνοτουρκικών, ως μη ώφειλε. Το αποτέλεσμα ήταν ο Ερντογάν να τον καπελώσει και να αναπτύξει τις θέσεις της Τουρκίας με όλη την άνεσή του, μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώπιον των υπουργών και σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση.

Στο τέλος μάλιστα, ίσως επειδή τον λυπήθηκε, ο Ερντογάν απολογήθηκε στον οικοδεσπότη του, λέγοντας ότι δεν είχε σκοπό να μιλήσει για αυτά τα θέματα αν εκείνος δεν τα έθετε πρώτος. Υστερα από αυτόν τον διασυρμό, ο κ. Παυλόπουλος δεν ήταν ποτέ πια ο ίδιος. Τα ελληνοτουρκικά τού έγιναν εμμονή και, με κάθε ευκαιρία, τρέχει σε όποιον πολιτιστικό σύλλογο τον καλεί και αναπτύσσει τη σκληρή γραμμή της ακινησίας στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Κατά κάποιο τρόπο, ξαναδίνει με τη φαντασία του μια μάχη, στην οποία συνετρίβη.

Ομως η Ιστορία δεν ξαναγράφεται, ιδίως αν είναι καταγεγραμμένη σε βίντεο. Το επισημαίνω, επειδή βλέπω διάφορα δημοσιεύματα που επιχειρούν να παραλλάξουν την εκδοχή των γεγονότων του 2017, με τρόπο ώστε να παρουσιάζεται ευνοϊκά για τον κ. Παυλόπουλο. Γράφεται, π.χ., ότι ο Τσαβούσογλου έδωσε ένα σημείωμα στον Ερντογάν και έτσι εκείνος άρχισε να εκθέτει τις τουρκικές θέσεις, αλλά ευτυχώς (sic) έλαβε την κατάλληλη απάντηση από τον κ. Παυλόπουλο.

Η αλήθεια όμως είναι ότι ο κ. Παυλόπουλος έθιξε πρώτος τα ευαίσθητα θέματα και προκάλεσε μόνος του τον εξευτελισμό του. Είμαι βέβαιος ότι αυτές οι ανακρίβειες γράφονται καλοπροαιρέτως, ίσως για να απαλύνουν κάπως το μετατραυματικό στρες του κ. Παυλόπουλου. Δεν βοηθούν όμως. Υπάρχουν ειδικοί γιατροί για την αντιμετώπιση του PTSD και καλό είναι να απευθυνόμαστε πάντα στους ειδικούς. Οπως ο κ. Παυλόπουλος δεν είναι ειδικός στα ελληνοτουρκικά, έτσι και εμείς οι δημοσιογράφοι δεν είμαστε ειδικοί στο μετατραυματικό στρες...»

2.Γερμανικός Τύπος: Ο Παυλόπουλος καθόταν στην άκρη του καναπέ -Αλλά μάλωσε με τον Ερντογάν

Πλήθος σχολίων για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα δημοσιεύει ο γερμανόφωνος τύπος.

Οι αρθρογράφοι εστιάζουν περισσότερο στη συνάντηση με τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας η οποία διεξήχθη σε έντονο κλίμα και στο ζήτημα επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάννης που έθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος......

-Die Zeit: Αντιπαράθεση μπροστά στις κάμερες

Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Die Zeit δημοσιεύεται άρθρο που αναφέρει μεταξύ άλλων: «Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ο Τούρκος Πρόεδρος αμφισβήτησε τη Συνθήκη της Λωζάννης. Μπροστά στις κάμερες μάλωσε με τον Πρόεδρο Παυλόπουλο». Το άρθρο δημοσιεύει αποσπάσματα του διαλόγου που είχαν οι δύο πολιτικοί και επισημαίνει ότι «η ελληνική πλευρά αντέδρασε με αμηχανία στις δηλώσεις Ερντογάν» ενώ σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι «οι δύο Πρόεδροι είχαν ευθεία αντιπαράθεση μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες».

3.Παυλόπουλος – Ερντογάν – Η προσφώνηση που θα μείνει στην ιστορία

Η υποδοχή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο θα μείνει στην ιστορία για πολλούς λόγους. Αντι της τυπικής προσφώνησης που όλοι ανέμεναν εξελίχθηκε σε ένα πινγκ πονγκ σκληρών και προκλητικών δηλώσεων χωρίς προηγούμενο στην ιστορία.

Όσοι παρακολουθούσαν τόσο την προσφώνηση του κ. Παυλόπουλου όσο και τα όσα του απάντησε ο προκλητικότατος Ταγίπ Ερντογάν έμειναν με το στόμα ανοικτό. Ειδικά όταν έσπασε στην συνέχεια το πρωτόκολλο και οι ανταπαντήσεις έδιναν και έπαιρναν.

Το κλίμα στο Προεδρικό Μέγαρο έγινε ξαφνικά πολύ βαρύ με τον Σουλτάνο να μην αφήνει να πέσει τίποτα κάτω και να επαναλαμβάνει σκληρές και αλυτρωτικές θέσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα μην υπολογίζοντας καμία διεθνή συνθήκη. Μάλιστα, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους ο Ερντογάν εμφανίστηκε πιο προκλητικός από την συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline