Σάββατο 27 Ιουλίου 2024  03:23:38

Ραγισμένο γυαλί, ο διχασμένος ΣΥΡΙΖΑ προς το Συνέδριο.... Γιώργος Τσίπρας: Αν δεν υπάρξει συνεννόηση με Κασσελάκη, να βρούμε ένα άλλο πρόσωπο. Έπαινοι για τον εξάδελφο Αλέξη ως κεφάλαιο της παράταξης.... Όμως Σωκρ. Φάμελος: «Το κόμμα έχει αρχηγό». Κύριο

«Πρέπει να υπάρξει συνεννόηση για να πάμε συντεταγμένα μέχρι τις ευρωεκλογές, χωρίς αιφνιδιασμούς, χωρίς «εγώ αποφασίζω»», είπε ο κ. Τσίπρας. Τον ηγεμονισμό Κασσελάκη επέκριναν οι Σπρίτζης, Γεροβασίλη, Ζαχαριάδης, Ραγκούσης κ.α.

1.Σε βαθύ διχασμό και κρίση ενότητας με διαχωρισμό ακόμα και ανάμεσα στους παλαιούς υποστηρικτές της αρχηγίας του κ.Κασσελάκη ,που φαίνεται να περιορίζονται σημαντικά, Να αποτελούν μειοψηφία ,περιοριζόμενη στις Τζάκρη και Αυγέρη, στους Φάμελλο και Αποστολάκη, ,στους αμήχανους Παπά, και Πολάκη με μετέωρη την Δούρου. Πάντως καμία πλευρά δεν επιδιώξει την απόλυτη ρήξη, όπως έδειξαν οι αξιώσεις υποταγής του κ. Κασσελάκη και αντίθετα οι αρνήσεις ηγετικών στελεχών. Ανακωχή με την επόμενη κρίσης μάλλον πολύ πριν τις Ευρωεκλογές στις αρχές Ιουνίου.

2.Θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και πριν τις ευρωεκλογές, άνοιξε ο διευθυντής της Κ.Ο. του κόμματος, Γιώργος Τσίπρας αφήνοντας αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1», εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάει στις εκλογές με τον Στέφανο Κασσελάκη, «αλλά αν δεν υπάρξει συνεννόηση μαζί του να βρούμε ένα άλλο πρόσωπο που θα συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά για να πάμε στις ευρωεκλογές».
Ειδικότερα, ερωτηθείς για το εάν η σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας θα διαρκέσει χρονικά, ανέφερε: «Δεν ξέρω αν θα το ξημερώσουμε, ελπίζω ότι θα γίνει με την παρουσία του προέδρου. Δεν είναι ευχάριστα όλα αυτά που συμβαίνουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να υπάρχει, να υπάρξει και να προστατευτεί το κόμμα».

Ερωτηθείς για το ερωτηματολόγιο και εάν εστάλη ορθώς, ανέφερε: «Όχι, αλλά αυτό είναι το τελευταίο περιστατικό. Οι συνολικές εξελίξεις έχουν σημασία. Πρέπει να αποκατασταθεί μια πολιτική λειτουργία στον ΣΥΡΙΖΑ για να πάμε καλά για τις ευρωεκλογές».

«Αδιαμεσολάβητο δεν σημαίνει κάνω ότι θέλω»

Κριτική άσκησε και στον όρο αδιαμεσολάβητο, που χρησιμοποιεί ο κ. Κασσελάκης. «Το αδιαμεσολάβητο δεν είναι κακό, όσο περισσότερη επαφή υπάρχει με την κοινωνία και τα μέλη είναι το καλύτερο για έναν ηγέτη. Αδιαμεσολάβητο όμως δεν σημαίνει "κάνω ό,τι θέλω"», είπε, ενώ σημείωσε ότι μετά και την διάσπαση των βουλευτών που σχημάτισαν τη Νέα Αριστερά, δεν υπήρξε καμία αμφισβήτηση του προέδρου.

«Υπήρξε διάθεση στήριξης της νέας πορείας και μπορούμε να συνεχίσουμε, αρκεί να υπάρχει συνεννόηση» είπε και εξέφρασε την ελπίδα «ότι σήμερα μπορεί να υπάρξει λύση, αυτή είναι η διάθεση όλων στην Π.Γ. Εγώ στήριξα τον Κασσελάκη μέχρι την εκλογή του, δεν ήμουν ποτέ μέρος ηγετικής ομάδας. Μετά, τον στήριξα, όπως οφείλαμε όλοι».

Πρόσθεσε δε ότι «πρέπει να υπάρξει συνεννόηση για να πάμε συντεταγμένα μέχρι τις ευρωεκλογές, χωρίς αιφνιδιασμούς, χωρίς «εγώ αποφασίζω», όπως πρέπει να είναι η λειτουργία ενός κόμματος δημοκρατικής Αριστεράς. Ελπίζω να υπάρξει λύση για μια καλύτερη προοπτική μέχρι τις ευρωεκλογές». «Για μετά το ξανασυζητάμε. Όλα επιτρέπονται, επιτρέπεται κάθε συζήτηση, είμαστε δημοκρατικό κόμμα».

«Η ηγεσία είναι σαν τον σεβασμό, δεν επιβάλλεται»

Ο κ. Τσίπρας διατύπωσε και τις ενστάσεις του για το ερωτηματολόγιο, που πυροδότησε τη σφοδρή σύγκρουση των τελευταίων ημερών. «Πάρτε το ερωτηματολόγιο. "Τι πρέπει να αλλάξει ο Στέφανος Κασσελάκης στο κόμμα;". Είναι άλλο πράγμα να ρωτήσεις τι πρέπει να αλλάξει, τι πρέπει να αλλάξουμε, ο πρόεδρος δεν έχει εξουσίες να ρωτήσει ο ίδιος κάποια πράγματα, ούτε στη Νέα Δημοκρατία δεν θα υπήρχε αυτό το ερώτημα», είπε.
Σε σχέση με το αν ο κόσμος συναινεί στις επιλογές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως «δεν φοβάμαι καθόλου το αν ο κόσμος θέλει να αλλάξει πράγματα ο κ. Κασσελάκης, δεν υπάρχει αρχή του ενός ανδρός. Αν το έχουν κάποιοι (ως νοοτροπία), κακώς το έχουν. Η ηγεσία είναι σαν τον σεβασμό, κατακτιέται, δεν επιβάλλεται».

«Αν δεν υπάρξει συνεννόηση, να βρούμε ένα άλλο πρόσωπο»

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι εάν υπάρχει καλό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, μπορεί και να μην χρειαστεί αλλαγή η ηγεσίας, ορίζοντας όμως το καλό αποτέλεσμα ως τη δεύτερη θέση μίνιμουμ.
Σημείωσε ταυτόχρονα ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει συλλογική ηγεσία μέχρι τις ευρωεκλογές: «Θα πρέπει να υπάρξει ένας, πρέπει να είναι ο Κασσελάκης μέχρι τις Ευρωεκλογές. Αν δεν υπάρξει συνεννόηση, να υπάρξει ένας άνθρωπος που θα συγκεντρώνει τη συναίνεση όλων μας, ομόφωνα, να προχωρήσουμε μέχρι τις Ευρωεκλογές».
Ερωτηθείς για το εάν ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να επιστρέψει, ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Θα βοηθούσε πάρα πολύ, δεν τον έχει ανάγκη μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο προοδευτικός κόσμος της χώρας μας».

Νωρίτερα, ο Κώστας Ζαχαριάδης τόνισε (ΑΝΤ1) την ανάγκη για έναν «διαφορετικό» ΣΥΡΙΖΑ αλλά και πως «εκλέξαμε πρόεδρο, όχι μονάρχη». «Δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία του Κασσελάκη. Εκλέξαμε πρόεδρο και αυτό δεν το αρνείται κανένας» είπε αλλά υποστήριξε πως «δεν τίθεται ζήτημα ηγεσίας, μπαίνει ζήτημα πορείας και πολιτικού προσανατολισμού. Δεν βλέπω κίνδυνο διάλυσης του κόμματος».

Αντίδραση υπήρξε και από τον Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος χαρακτήρισε «αβάσιμη» την επιστολή Κασσελάκη και υπογράμμισε ότι «δεν είναι σωστό, είναι άδικο το περιεχόμενο η επιστολή Κασσελάκη. Αν δεν είχε ληφθεί η πρωτοβουλία για το ερωτηματολόγιο και αν χθες δεν είχαμε πάρει τέτοια επιστολή χωρίς ο κ. Κασσελάκης να γνωρίζει γιατί συγκλήθηκε η Πολιτική Γραμματεία, δεν θα ήμασταν πρωτοσέλιδο σε 6-7 εφημερίδες».

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε, με πρώτο τον κ. Κασσελάκη, είναι όλα να πηγαίνουν καλά και να μην δίνονται αφορμές» τόνισε για να συμπληρώσει «αν κοιτάξουμε από ποιου πρωτοβουλίες προήλθε η αρνητική δημοσιότητα, καμία δεν ξεκίνησε από εμάς αλλά από τον πρόεδρο και την ομάδα του. Εμείς δεν φύγαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλουμε να βοηθήσουμε, έπρεπε να υπάρχει ήδη ένα όργανο στη λογική του πρωινού καφέ», είπε.

Όσον αφορά στο ερωτηματολόγιο, ο κ. Ραγκούσης απάντησε ότι «καλώς έγινε αλλά να δώσουμε τα αποτελέσματα στη δημοσιότητα». «Το πρόβλημα είναι ότι όταν έχεις βάλει μπροστά ένα συνέδριο που είναι η ανώτατη δημοκρατική διαδικασία για τα μέλη, είναι η Θεία Λειτουργία για τα μέλη, όταν έχει τελειώσει ο προσυνεδριακός διάλογος, τα θέματα αυτά έπρεπε να έχουν μπει νωρίτερα. Όταν βάζει ο πρόεδρος τέτοια ζητήματα σημαίνει ότι τον απασχολούν. Προσπαθούμε να αγιάσουμε και δεν μας αφήνει. Δεν θέλω κανείς να είναι απαισιόδοξος. Η έννοια μας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι όρθιος και όχι να τον καταστρέψουμε».

Απαντώντας στα όσα ακούγονται ο Πέτρος Παππάς κάλεσε όλες τις πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω για να υπάρξει εκτόνωση. Παράλληλα, χαρακτήρισε «αυτοκτονική» μια πρόταση μομφής κατά του προέδρου, ενώ σχετικά με το ερωτηματολόγιο υποστήριξε ότι αυτό αφορά σε θέματα που έχουν τεθεί στην εσωκομματική συζήτηση εδώ και χρόνια και οι απαντήσεις θα λειτουργήσουν συμβουλευτικά.
Από την πλευρά του ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος παραδέχθηκε ότι η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη στο εσωτερικό του κόμματος, όμως σημείωσε ότι δεν τέθηκε ζήτημα για πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

«Υπήρξε μία αιφνιδιαστική ενέργεια με ένα ερωτηματολόγιο και άλλαξε μία ατζέντα, αντί να είναι το συνέδριο για το αγροτικό, τα μέλη θα έρθουν κι αντί για πολιτικά θέματα, θα συζητούν για το σήμα του», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι η διαφωνία δεν αφορά στο περιεχόμενο, αλλά στη χρονική συγκυρία. «Πρέπει να γίνει οργανωμένα η συζήτηση για όλα αυτά. Προβλέπεται στο καταστατικό», ανέφερε σχετικά για να προσθέσει «ο πρόεδρος έχει εκλεγεί από τη βάση, γιατί λέγαμε να δώσουμε τον λόγο στα μέλη. Στηρίζω απολύτως και σέβομαι το αποτέλεσμα της βάσης που εξέλεξε τον πρόεδρο».

Στους αγρότες πρώτα ο Κασσελάκης

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει αργά το μεσημέρι από το Λονδίνο και ενδεχομένως να περάσει πρώτα από το αγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα προτού πάει στην Πολιτική Γραμματεία.
Κατά άλλες πηγές, πάντως, δεν είναι ακόμη δεδομένο ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα δώσει το «παρών» στην κομβική συνεδρίαση.

2.Φάμελλος: Έχουμε εκλεγμένο πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ και ένα κείμενο θέσεων που το έχουμε ψηφίσει όλοι

«Η βάση θα αποφασίσει χωρίς ενδιάμεσους για την επόμενη μέρα» είπε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του Συνεδρίου που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη.

Η βάση του ΣΥΡΙΖΑ θα αποφασίσει για την επόμενη μέρα στο Συνέδριο, έχουμε πολιτική διαδρομή που είναι συμφωνημένη από όλους, ανέφερε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει σε συνέδριο στην Πέμπτη και «η βάση θα αποφασίσει χωρίς ενδιάμεσους για την επόμενη μέρα. Κανείς δεν θα μας στερήσει τη δυνατότητα να δώσουμε προοδευτική διέξοδο στην κοινωνία». Ακόμα είπε ότι «σήμερα έχουμε εκλεγμένο πρόεδρο και ένα κείμενο θέσεων που όλοι μας το έχουμε ψηφίσει, έχουμε μια πολιτική διαδρομή που είναι συμφωνημένη από όλους».

«Δηλαδή τι έχουμε σήμερα; Έχουμε εκλεγμένο πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη που δεν έχει αμφισβητηθεί από πουθενά η διαδικασία και έχουμε ένα κείμενο θέσεων που όλοι μας και ο Στέφανος ο Κασσελάκης το έχουμε ψηφίσει. Δηλαδή νομίζω ότι υπήρχε μόνο ένα λευκό. Άρα έχουμε πολιτική διαδρομή, που είναι συμφωνημένη από όλους και όλες. Δεν νομίζω ότι υπάρχει αμφισβήτηση σε αυτό. Αυτό εγώ πιστεύω ότι πρέπει να συζητήσει η Πολιτική Γραμματεία. Δηλαδή πάμε την Πέμπτη στο συνέδριο με ενιαίο κείμενο θέσεων που το έχουμε όλοι συμφωνήσει και δίνει διέξοδο στην ελληνική κοινωνία».

Το θέμα δεν ήταν η αλλαγή προέδρου μετά τη διπλή οδυνηρή ήττα στις βουλευτικές εκλογές, αλλά ποιο κόμμα και με ποια πρόταση και, προφανώς, με ποια μέλη θα πάει στην επόμενη μέρα, αυτή την υποχρέωση δεν την αναιρεί κανένα ενδιάμεσο περιστατικό, πρόσθεσε ο κ. Φάμελλος. Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι και οι πολλές δηλώσεις δεν βοηθάνε πάντα, ενώ ανέφερε ότι «θέλω τα όργανα να έχουνε μία απόφαση, δηλαδή καλή είναι η πολυφωνία, μέσα η δημοκρατία, αλλά η κοινωνία θέλει να δει πώς θα βρεθεί διέξοδος».

Για τον Αλέξη Τσίπρα ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι «θα σας πω πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μιλούσε ποτέ μέσω τρίτου, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας έχει μιλήσει και το έχει κάνει με μια συνταρακτική τοποθέτηση. Όταν ένας πολιτικός ηγέτης με την πορεία του Αλέξη Τσίπρα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αποχωρεί για να δημιουργήσει μια πολιτική τομή προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, δηλώνοντας ξεκάθαρα σε όλους τους τόνους ότι είναι στο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και τον εκπροσωπεί σε αρκετά φόρα, εν προκειμένω και στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Νομίζω είναι ξεκάθαρο ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει μιλήσει. Το να επαναφέρουμε συνέχεια το ερώτημα αν θα ξαναμιλήσει είναι σαν να φθείρουμε και το πολιτικό κεφάλαιο που μας έχει αφήσει, Δηλαδή μας έχει αφήσει μια κληρονομιά που λέει ότι εγώ κάνω στην άκρη για το επόμενο κύμα. Γιατί πρέπει το επόμενο κύμα να δώσει λύση κυβερνητική στην Ελλάδα».

Κλείνοντας, ανέφερε πως «πιστεύω ότι το κείμενο των θέσεων και η εισήγηση που έχουμε ετοιμάσει όλοι μαζί - όλοι μαζί ήμασταν όταν το ετοιμάσαμε, χωρίς διαφωνίες - έτσι ώστε να υπάρχει προοδευτική διέξοδος στη χώρα και να μην έχουμε όλα αυτά τα εγκληματικά λάθη, θα έλεγα του κυρίου Μητσοτάκη είναι η ικανή και αναγκαία βάση για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline