Σάββατο 13 Απριλίου 2024  03:41:23

Διαλλακτικός Μητσοτάκης προς κάθε είδους διαφωνούντες. Νηφάλια προς αγρότες, βουλευτές της ΝΔ, γιατρούς και νοσηλευτές. «Πολλά αιτήματα δικαιολογημένα». Κύριο

Διαλεκτικός προς ομάδες διαφωνούντων τις τελευταίες ημέρες (από την συνέντευξη στον ΣΤΑΡ, την πίττα Οργανωτικού της ΝΔ έως την συνέντευξη τύπου χθες με την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου) ο Πρωθυπουργός.

Χωρίς να υποκύπτει σε κολακείες, παροχολογία και δημαγωγία φιλοδοξεί ένα νέο κλίμα προσέγγισης και συνδιαλλαγής με ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες σε αναταραχή.

Όσον αφορά τις κινητοποιήσεις των αγροτών δήλωσε στον ΣΤΑΡ και τη Μάρα Ζαχαρέα ότι παρότι σύμφωνα με τον νόμο τα αγροτικά μηχανήματα δεν πρέπει να κυκλοφορούν στον δρόμο, αντιλαμβάνεται ότι στο πλαίσιο των πανευρωπαϊκών κινητοποιήσεων ένας μικρός αριθμός θα φτάσει στο Σύνταγμα.

Απάντησε πάντως σχετικά με το ενδεχόμενο «να δώσει η κυβέρνηση κάτι επιπλέον»: «Εμείς δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω. Και νομίζω ότι και οι αγρότες αυτό το αναγνωρίζουν και ξέρουν πολύ καλά ότι ήδη η κυβέρνηση μάλλον ξεπέρασε και τα όρια των προσδοκιών τους, ειδικά στο ζήτημα του ρεύματος. Κατά συνέπεια, νομίζω ότι θα είναι μία κινητοποίηση η οποία θα έχει ένα χαρακτήρα, θα έλεγα, κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και πιστεύω ότι μετά τα πράγματα θα ξαναμπούν στο ρυθμό τους. Εξάλλου, αρχίζει και η περίοδος της σποράς. Εμείς θέλουμε τους αγρότες πίσω στα χωράφια τους, τους κτηνοτρόφους να είναι μαζί με τα ζώα τους. Αλλά, δεν σταματάει αυτή η συζήτηση τώρα. Δεν σημαίνει -και θα το ξαναπώ- επειδή οι αγρότες θα γυρίσουν πίσω ότι κλείσαμε αυτό το κεφάλαιο, ουφ, θα εκπνεύσουμε με ανακούφιση έναν στεναγμό και μετά θα πάμε παραπέρα. Όχι, υπάρχουν δομικά ζητήματα τα οποία θα μας απασχολήσουν για πολύ καιρό ακόμα».

«Σε πολλά από τα αιτήματα των αγροτών η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί πιστεύοντας ότι είναι δικαιολογημένα» επισήμανε, αναφερόμενος ενδεικτικά στον ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ζήτημα των ενοικίων και στην πρόθεση της κυβέρνησης να «ανοίξουν» με κίνητρα κλειστά σπίτια, προς ενοικίαση.

2. Ομόφυλα ζευγάρια: «Και εγώ δεν είχα ψηφίσει τη γραμμή του κόμματος»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή αλλά και σε άλλες δηλώσεις του αναφερόμενος στο νόμο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών δήλωσε πως είναι μία παρέμβαση για την οποία πιστεύει ότι ήρθε η ώρα της. Πρόσθεσε πως το θέμα συζητήθηκε αναλυτικά στο δημόσιο διάλογο και δήλωσε ικανοποιημένος για το γεγονός ότι στη Νέα Δημοκρατία από εκεί που λιγότεροι από 20 βουλευτές είχαν ψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης, τώρα 106 ψήφισαν την ισότητα στον πολιτικό γάμο.

«Βέβαια, εγώ από την πρώτη στιγμή είχα πει ότι δεν απαιτώ από τη Νέα Δημοκρατία ούτε κομματική πειθαρχία και σε καμία περίπτωση -και αυτό θέλω να το τονίσω- δεν κουνάω το δάχτυλο σε αυτούς που είχαν διαφορετική άποψη, την οποία σέβομαι απόλυτα, την ακούω, τη λαμβάνω πολύ σοβαρά υπόψιν μου», επισήμανε.
«Θέλω να θυμίσω ότι και εγώ στο παρελθόν έχω βρεθεί σε περιπτώσεις να διαφοροποιούμαι από την επίσημη γραμμή της Νέας Δημοκρατίας. Δεν υπέστην καμία απολύτως συνέπεια, σήμερα είμαι Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Κατά συνέπεια, όσοι φαντάζονται, ή φαντασιώνονται μάλλον, εσωτερικούς διχασμούς στη Νέα Δημοκρατία, μάλλον πρέπει να κοιτάξουν αλλού», ανέφερε μάλιστα ο πρωθυπουργός

3. Ανάλογες δηλώσεις κατανόησης και συναντίληψης έκανε για τους διαμαρτυρόμενους γιατρούς και νοσηλευτές τ ων δημόσιων νοσοκομείων κα τα δίκαια αιτήματα τους για καλύτερες αμοιβές. Επιπλέον ο Πρωθυπουργός παρότι επέμεινε στην άποψη ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για νέες παροχές στους αγρότες, υποσχέθηκε ευνοϊκές ρυθμίσεις για το θέμα των προπληρωμών δικαιωμάτων τους από το Κράτος. Επιπλέον το κυριώτερο παραδέχθηκε ότι οι διαμαρτυρίες τους , μέχρι και το μεγάλη συγκέντρωση. χθες στη ν Αθήνα (που γνωστοποίησε στον ΣΤΑΡ ότι ήταν δική του παρέμβαση, παρά την α ντίθετη, αρχικά, θέση του κ .Χρυσοχοίδη) ενισχύει την Κυβέρνηση και τον ίδιο προσωπικά στις Βρυξέλλες,, δηλαδή την διαπραγματευτική του δύναμη για τη νέα ΓΚΑΠ στη Ευρωπαϊκή Ένωση,.

4. Στον «πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό» επικεντρώνεται η δεύτερη θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με τον ίδιο και όσα είπε σε συνέντευξή του στο podcast «The Globalist» του περιοδικού «Monocle» και στον δημοσιογράφο Andrew Mueller, στο πλαίσιο της 60ής Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.

«Η δεύτερη θητεία μου επικεντρώνεται σε αυτό που ονομάζω "πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό". Και βέβαια, αυτός περιλαμβάνει θέματα που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά εκτείνεται και πολύ πέρα από αυτά. Στόχος μου ήταν πάντα να κάνω την Ελλάδα μια πραγματική ευρωπαϊκή χώρα και να πετύχω πραγματική σύγκλιση» τόνισε συγκεκριμένα.

«Η σύγκλιση αφορά την ανάπτυξη, αλλά και τη δίκαιη ανάπτυξη. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εστιάζω τόσο πολύ στο να διασφαλίσω ότι οι πολιτικές μας είναι δίκαιες και ότι ο πλούτος που δημιουργούμε κατανέμεται δίκαια. Επομένως, επικεντρώνομαι στους μισθούς, στην αύξηση του κατώτατου μισθού, στην αύξηση του μέσου μισθού. Έχω θέσει πολύ σαφείς στόχους σχετικά με το τι θέλω να πετύχω τα επόμενα τέσσερα χρόνια και θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για την επίτευξη αυτών των στόχων» πρόσθεσε.
Αρκετές από τις αιτιάσεις των αγροτών «έχουν βάση»

Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των αγροτών ανέφερε: «είναι πολύ εύκολο, εάν ζεις σε μια μεγάλη πόλη, να πεις "ποιοι είναι αυτοί οι τύποι που εμφανίζονται με τα τρακτέρ τους στους δρόμους ενώ τους παρέχουμε τόση υποστήριξη;". Νομίζω, όμως, ότι αυτό είναι ένα απλοϊκό ερώτημα».

«Όταν εξετάσαμε το πρόβλημα λεπτομερώς, συνειδητοποιήσαμε ότι έπρεπε να κάνουμε κάτι, παραδείγματος χάρη, για το ηλεκτρικό ρεύμα που πληρώνουν οι αγρότες. Και βρήκαμε μια λύση για να τους δώσουμε καλύτερη τιμή στην ηλεκτρική ενέργεια. Διότι αν δεν είναι ανταγωνιστικοί και αν σταματήσουν να κάνουν αυτό που κάνουν, αυτό θα έχει τεράστιες συνέπειες, όχι μόνο στην επισιτιστική μας ασφάλεια, αλλά και στην περιφερειακή συνοχή. Θα έλεγα λοιπόν ότι αρκετές από τις αιτιάσεις έχουν βάση. Και δεν αναφέρομαι σε θεωρίες συνωμοσίας, αλλά σε κάτι υπαρκτό που πρέπει να αναγνωριστεί» συμπλήρωσε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline