Σάββατο 13 Απριλίου 2024  03:33:04

Γιώργος Πιτσιλής για νέα ευρήματα μικρομεσαίων φοροφυγάδων: Στο στόχαστρο 20.000 δηλώσεις με αποκλίσεις έως 100.000 ευρώ. Δήλωσαν ετήσια εισοδήματα 10.000 και λιγότερα. Με δαπάνες διαβίωσης πολλαπλάσιες. Κύριο

Για τις αποκλίσεις στα δηλωθέντα εισοδήματα και τους ελέγχους ,που δρομολογεί η ΑΑΔΕ μίλησε ο διοικητής της ΑΑΔΕ.

Εντολή για να ελεγχθούν άμεσα 800 υποθέσεις που παρουσιάζουν σημαντική απόκλιση στα εισοδήματα και στις δαπάνες που δηλώνουν, έχει δώσει ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, όπως δηλωσε. Είναι η αρχή ενός σκοτεινού τούνελ κρυφών εισοδημάτω ν, παράνομων μάλλον, οπωσδήποτε αδήλωτων και αφορολόγητω ν.

Ο κ. Πιτσιλής σημείωσε ότι στο στόχαστρο για περαιτέρω έλεγχο παρουσιάζουν συνολικά 15.000 με 20.000 περιπτώσεις φορολογικών δηλώσεων με απόκλιση από 30.000 έως 100.000 ευρώ, τονίζοντας πως έχει εκπονηθεί συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για την διερεύνησή τους.
Έσπευσε μάλιστα να συμπληρώσει πως στους συγκεκριμένους θα σταλεί άμεσα επιστολή, με την οποία θα ζητείται να προσκομίσουν πληροφορίες που θα δικαιολογούν την απόκλιση.

Ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ σημείωσε πως οι έλεγχοι που διενεργεί η υπηρεσία έχουν γίνει πιο μεθοδικοί και στοχευμένοι μέσα από την υιοθέτηση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων όπως τα big data που βλέπουν σε πραγματικό χρόνο τις συναλλαγές που εκτελούν οι επιχειρήσεις, τονίζοντας πως έχουν γίνει άλματα σε σχέση με μια δεκαετία πριν, όπου δεν υπήρχαν ψηφιακά δεδομένα.

Αποστολή 100.000 mails

Κληθείς να σχολιάσει το φλέγον ζήτημα της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, υποστήριξε πως το συγκεκριμένο έργο έχει προχωρήσει με πολύ γοργούς ρυθμούς, αναγνώρισε ωστόσο πως αποτελεί ένα σύνθετο project που είχε αρκετές δυσκολίες, οι οποίες έπρεπε να ξεπεραστούν.

Σημείωσε πως είναι σε καθημερινή επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους στο project (κατασκευαστές POS, εγκαταστάτες, παρόχους κα.) και πρόσθεσε πως θα σταλούν 100.000 mails στους επιχειρηματίες να προχωρήσουν τις διαδικασίες διασύνδεσής τους.
Στάθηκε στη σημασία ολοκλήρωσης του project για την ελληνική οικονομία, και εξέφρασε την ευχή να μην χρειαστεί να επιβληθούν τα τσουχτερά πρόστιμα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τη μη συμμόρφωση εντός των προβλεπόμενων ημερομηνιών.

Όσον αφορά στις φορολογικές δηλώσεις που από φέτος θα είναι προσυμπληρωμένες για 1 εκατομμύριο φορολογούμενους, ο κ. Πιτσιλής ανέφερε ότι πρόκειται για μια μεγάλη διευκόλυνση για όσους έχουν συγκεκριμένα εισοδήματα ενώ τόνισε ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια να επιστρέφονται εντός μιας εβδομάδας τα ποσά στους φορολογούμενους που έχουν πιστωτικές δηλώσεις και δεν έχουν άλλες οφειλές στο Δημόσιο που πρέπει να συμψηφιστούν.

Λαθρεμπόριο καυσίμων

Ερωτώμενος για την παραβατικότητα στον τομέα των καυσίμων, ο κ. Πιτσιλής ανέφερε ότι το σύστημα εισροών και εκροών που τώρα λειτουργεί πιλοτικά αρχίζει και παράγει δεδομένα και εκτίμησε ότι μέχρι τέλος του έτους θα φθάσει σε πλήρη ανάπτυξη. Πρόκειται για ένα σύστημα που θα βοηθήσει τους ελεγκτές να είναι πιο ακριβείς και να κάνουν πιο στοχευμένους ελέγχους.
Είπε ακόμη ότι η υπηρεσία δίνει ιδιαίτερο βάρος στον τομέα του λαθρεμπορίου και για αυτό εισηγήθηκε αυστηρά πρόστιμα, όπως μεταξύ άλλων το κλείσιμο των πρατηρίων που παρανομούν για δυο χρόνια. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι είναι ένα σύνθετο πρόβλημα, για την επίλυση του οποίου συνεργάζονται με την Αστυνομία και άλλες υπηρεσίες.

ΕΝΦΙΑ και αύξηση δόσεων για φόρο εισοδήματος

Σχολιάζοντας το θέμα της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 10% σε περίπτωση ασφάλισης του ακινήτου, ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ αφού προέτρεψε και άλλους να ασφαλίσουν τις κατοικίες τους ως μια πράξη υπευθυνότητας έναντι των φυσικών καταστροφών, ανέφερε πως μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 320.000 δηλώσεις, εκ των οποίων περίπου 250.000 πληρούν τις προϋποθέσεις.

Τέλος, επεσήμανε πως στόχος της ΑΑΔΕ είναι να ξεκινήσει όσο το δυνατόν νωρίτερα η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ενώ αναφορικά με το θέμα της αύξησης των δόσεων για την εξόφληση των φόρων από 10 σε 12 όπως ισχύει σήμερα με τον ΕΝΦΙΑ είναι κάτι που εξετάζεται όπως είπε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline