Σάββατο 13 Απριλίου 2024  02:24:09

Αμήχανος ο Μιχ. Χρυσοχοίδης: «Mετά το Covid, η γυναικοκτονία έγινε στην Ελλάδα «μαζικό, εκτεταμένο φαινόμενο». Δεν έχει ερμηνεία, ενώ δεν απορρίπτει καταγγελίες για ολιγωρία των αστυνομικών. Κύριο

Μια πρώτη απάντηση, χωρίς έντονους υπερασπιστικούς τόνους, χωρίς «εύκολο καταλογισμό» στην ΕΛΑΣ για τα συμβάντα αλλά πρόθυμος να αναγνωρίσει το όλο κοινωνικό πρόβλημα της γυναικοκτονίας, που πλήττει και τη δική του και τη δική του υπουργική εικόνα.

Αμυντικός και απολογητικός στις καταγγελίες για ολιγωρία των αστυνομικών στους Αγίους Αναργύρους, όπου δολοφονήθηκε η 29χρονη από τον πρώην σύντροφό της, έξω από το Αστυνομικό Τμήμα, έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Να εξεταστεί κατά πόσον εφαρμόστηκαν τα πρωτόκολλα»

Ο κ. Χρυσοχοΐδης μίλησε στο ΕΡΤNews για την εν ψυχρώ γυναικοκτονία της 28χρονης μπροστά από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων, από το οποίο μόλις είχε βγει και ενώ μιλούσε με το 100. «Αυτό το περιστατικό είναι ένα από τα πιο συγκλονιστικά, γιατί έχει φύγει με ένα οδυνηρό τρόπο, με βίαιο τρόπο μια νέα κοπέλα 28 ετών και θρηνούμε όλοι γι αυτό», επεσήμανε ο Υπουργός και πρόσθεσε: «Όταν χάνεται μια ζωή, τίποτα δεν είναι καλώς καμωμένο».

Σχετικά με το ότι προβλέπεται ακόμα και ειδική εκπαίδευση αστυνομικών για να υποδέχονται τέτοια περιστατικά και για το αν μπορούσε να αποφευχθεί αυτή η γυναικοκτονία, οΧρυσοχοΐδης δήλωσε πως, «προέχει να διερευνήσουμε πώς έγινε το περιστατικό. Όταν πηγαίνει στην αστυνομία ένα τέτοιο περιστατικό υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα πρωτόκολλα τα οποία ακολουθεί ένας αστυνομικός για να διαχειριστεί το περιστατικό, για τα οποία είναι εκπαιδευμένοι οι αστυνομικοί. Άρα λοιπόν θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο εφαρμόστηκαν όλα αυτά».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χρυσοχοΐδης, σημείωσε πως «έχουμε πάνω από 17.000 αστυνομικούς που εκπαιδεύτηκαν σε αυτό». Εξήγησε ξανά πως, «αυτό που προέχει είναι να διερευνηθεί πλήρως το περιστατικό, κάτω από ποιες συνθήκες διεξήχθη, πώς έχασε τη ζωή της η κοπέλα. Θα κάνουμε έρευνα σε βάθος ούτως ώστε η οποιαδήποτε ευθύνη να αποδοθεί ή οποιοδήποτε αμέλεια, αδράνεια, παράλειψη να θεραπευτεί και να τιμωρηθεί και από την άλλη, να διαβεβαιώσουμε τους πολίτες ότι γίνεται μία πολύ μεγάλη προσπάθεια» .Ομως λίγες ώρες αργότερα πύκνωσαν οι αποκαλύψεις για την απαράδεκτη αντιμετώπιση της όλης υπόθεσης από το αστυνομικό τμήμα και την πλήρη αδιαφορία τους να βοηθήσουν ,προστατεύσουν και συμβουλεύσουν τη κακότυχη, δυστυχισμένη γυναίκα,
«Συμφωνώ με τον όρο γυναικοκτονία» δήλωσε, όπως συμφωνεί και ο Πρωθυπουργός αλλά συμπλήρωσε ότι είναι θέμα της αρμοδιότητας του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Συνέχισε λέγοντας πως μετά τον covid υπάρχει έξαρση τέτοιων περιστατικών και πως πρόκειται για ένα κοινωνικό ζήτημα το οποίο πρέπει να συζητήσουμε σε ένα άλλο επίπεδο, σαν κοινωνία. «Από την άλλη πλευρά όμως, επειδή ο τελευταίος αποδέκτης αυτής της υπόθεσης είναι η αστυνομία, η αστυνομία οφείλει, παλεύει, κάνει μια προσπάθεια μεγάλη να διαχειρίζεται τα περιστατικά κατά τον καλύτερο τρόπο», ανέφερε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline