Τρίτη 18 Ιουνίου 2024  16:18:06

ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν την ... Νίκη Κεραμέως, καθώς ζητούν την παραίτησή της. Πλήρης η κάλυψη από τον Μητσοτάκη στον STAR. Οι δικές της εξηγήσεις για το πρόστιμο στο υπουργείο Εσωτερικών. Κύριο

Αντιπολίτευση: «Σε θέση άμυνας η Νίκη Κεραμέως μετά την «καμπάνα» από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων».

1.ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ζήτησαν, κατά το συνήθειο τους, την παραίτηση της υπουργού Εσωτερικών ενεργοποιώντας «μηχανισμούς κρίσης» για τη διαχείριση του φλέγοντος ζητήματος, για να ακολουθήσει πλήρης κάλυψη από τον Πρωθυπουργό..
Η διαρροή χιλιάδων emails αποδήμων από δημόσια αρχή προς ιδιώτες και κομματικά στελέχη του κυβερνώνοντος κόμματος οδήγησε την Αρχή Προστασίας Δεδομένων να ρίξει βαρύ πρόστιμο ύψους 400.000 ευρώ στο υπουργείο Εσωτερικών «για παραβάσεις των άρθρων 5, 25, 30, 32 και 33 του ΓΚΠΔ».

Διαπιστώθηκε ότι «αρχείο με προσωπικά δεδομένα του συνόλου των εγγεγραμμένων εκλογέων εξωτερικού για τις εκλογές του Ιουνίου 2023, για το οποίο το υπουργείο Εσωτερικών είναι υπεύθυνος επεξεργασίας, και για το οποίο η ισχύουσα νομοθεσία δεν προβλέπει καμία απολύτως περίπτωση διαβίβασής του σε αποδέκτες εκτός υπουργείου, διακινήθηκε εκτός του υπουργείου».
Πριν και μετά την απόφαση, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ζητούσαν την παραίτηση της υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραμέως, ενεργοποιώντας «μηχανισμούς κρίσης» για τη διαχείριση του φλέγοντος ζητήματος.

2.«Μια υπόθεση όταν ήμουν υποψήφια βουλευτής και όχι υπουργός Εσωτερικών»

Η υπουργός σε σημερινή της τηλεοπτική εμφάνιση αναφέρθηκε στην υπόθεση, βγάζοντας από το κάδρο την ίδια.
«Εντοπίστηκαν ελλείψεις στις διαδικασίες και τις εφαρμοζόμενες πολιτικές προστασίας των δεδομένων»

«Μου ζητούν να παραιτηθώ για μία υπόθεση που έγινε όταν ήμουν υποψήφια βουλευτής και όχι υπουργός Εσωτερικών» ανέφερε (ΣΚΑΪ) αρχικά και συντονισμένη με τη γραμμή της ανακοίνωσης του ΥΠΕΣ πρόσθεσε πως «πλέον έχει αποδειχθεί ότι η ιστορία των περιβόητων email δεν έχει καμία σχέση ούτε με την επιστολική ψήφο ούτε με τις εκλογικές διαδικασίες αυτές καθαυτές».

Κατά τον έλεγχο που διενήργησε η Αρχή στο υπουργείο Εσωτερικών «εντοπίστηκαν ελλείψεις στις διαδικασίες και τις εφαρμοζόμενες πολιτικές προστασίας των δεδομένων, πλημμέλειες στη διερεύνηση του περιστατικού καθώς και μη τεκμηριωμένες ανακοινώσεις των συνθηκών του περιστατικού. Τέλος, διαπιστώθηκαν ελλείψεις και ανακρίβειες στο περιεχόμενο των σχετικών τηρούμενων αρχείων δραστηριοτήτων», με την υπουργό να μην τοποθετείται σχετικά.

3.«Η διαρροή των emails δεν έχει καμία σχέση με την επιστολική ψήφο»

Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση με τη διαρροή emails με στοιχεία εκλογέων,ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στον STAR χαρακτήρισε την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων «καθ' όλα σεβαστή» και ξεκαθάρισε πως κατεδείχθη ότι «η διαρροή δεν έχει καμία σχέση με την επιστολική ψήφο» και ότι «το πρόβλημα δεν αφορούσε την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, επειδή δεν έγινε επί των ημερών της».
Σημείωσε ότι «αυτό που έχει σημασία είναι να διορθώσουμε την αδυναμία μας. Αν το κράτος κρίνει ότι πρέπει να στραφεί εναντίον προσώπου, έχει τη δυνατότητα το υπουργείο να το κάνει».

4.Tο ΠΑΣΟΚ επιμένει: Η κ. Κεραμέως έχει πει τόσα ψέματα που θα έπρεπε να έχει ήδη παραιτηθεί

"Η κα Κεραμέως έχει πει τόσα ψέματα και θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί μετά την επιβολή του προστίμου ύψους 400.000 ευρώ, διαμηνύει το ΠΑΣΟΚ δια του Εκπροσώπου του, Θανάση Γλαβίνα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, "Είναι πια σαφές ότι στην Ελλάδα της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη είναι διαμορφωμένο ένα σύστημα εξουσίας με έδρα την Πειραιώς και τα πλοκάμια του στα υπουργεία και πρωταγωνιστές κομματικά στελέχη, τα οποία παίρνουν προσωπικά δεδομένα πολιτών και τα διαθέτουν σε υποψήφιους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας".

Τούτων δοθέντων εν τω μεταξύ, ζητεί απαντήσεις: Πού βρίσκεται ο υπολογιστής του κ. Θεοδωρόπουλου, του χειροκροτητή του κ. Μητσοτάκη; Θα μας απαντήσουν ποιος από όλους έχει αυτά τα προσωπικά δεδομένα των συμπολιτών μας;

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της διαρροής email και του προστίμου στο ΥΠΕΣ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, τονίζει:

"Υποσημειώνουμε 4 σημεία από το πόρισμα της ανεξάρτητης αρχής: κατά τον έλεγχο που διενήργησε η αρχή στο υπουργείο Εσωτερικών εντοπίστηκαν ελλείψεις στις διαδικασίες και τις εφαρμοζόμενες πολιτικές προστασίας δεδομένων. Πλημμέλειες στη διερεύνηση του περιστατικού καθώς και μη τεκμηριωμένες ανακοινώσεις των συνθηκών του περιστατικού. Επίσης, διαπιστώθηκαν ελλείψεις και ανακρίβειες στο περιεχόμενο των σχετικών τηρούμενων αρχείων. Το να καλύπτεται η κα Κεραμέως πίσω από το ότι η διαρροή των στοιχείων έγινε σε χρόνο που δεν ήταν στην κυβέρνηση, για αυτά τα 4 στοιχεία που αφορούν στην περίοδο που η ίδια είναι υπουργός Εσωτερικών υπάρχει απάντηση;"

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline