Τρίτη 18 Ιουνίου 2024  14:12:47

Κύπελο Πρωταθλητριών – Champions League Σάββατο βράδυ στο Γουέμπλεϊ... Αυτή είναι η πιο μεγάλη συνάντηση-διάκριση ποδοσφαίρου στην Ευρώπη, που δήλωσε ότι στοχεύει και ο Παύλος Μαρινάκης. Φέτος σειρά θα έχει ο ΠΑΟΚ. Κύριο

Την συνάντηση είχαν δηλώσει ότι θα παρακολουθήσουν οι υπουργοί κκ Γεραπετρίτης και Δένδιας, αθλητικοί παράγοντες και πολλοί Έλληνες φίλαθλοι.

Ντόρτμουντ – Ρεάλ: Δαβίδ εναντίον Γολιάθ στο θρυλικό Γουέμπλεϊ

Πέρα από τη δόξα και τη φήμη, κίνητρο για τις δύο φιναλίστ είναι και ένα χρηματικό έξτρα μπόνους ύψους 20 εκατ. ευρώ, για τον νικητή. Η χρυσή βίβλος του Champions League / Πρωταθλητριών

Δύο ομάδες – αντίθετοι πόλοι στη λίστα των κατόχων του Κυπέλλου Πρωταθλητριών – Champions League θα αναμετρηθούν το βράδυ (22:00) του Σαββάτου στο θρυλικό Γουέμπλεϊ, στον τελικό της πιο σπουδαίας διασυλλογικής διοργάνωσης παγκοσμίως.

Στη μία πλευρά η Ρεάλ Μαδρίτης, η ομάδα θρύλος της Ευρώπης με 14 κατακτήσεις του τροπαίου σε 17 συμμετοχές σε τελικούς και από την άλλη η Μπορούσια Ντόρτμουντ, μία από τις 10 ομάδες που έχουν ζήσει αυτή τη μεγάλη επιτυχία για μία και μοναδική φορά, έχοντας η ίδια βρεθεί και μία δεύτερη σε έναν (χαμένο) τελικό.
Η γερμανική ομάδα το κατέκτησε το 1997 και το διεκδίκησε ξανά χωρίς επιτυχία από τη Μπάγερν στο ίδιο γήπεδο, το Γουέμπλεϊ, το 2013. Η «βασίλισσα της Ευρώπης» το πήρε το 1956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1966, 1998, 2000, 2002, 2014, 2016, 2017, 2018, 2022 και το έχασε το 1962 από τη Μπενφίκα, το 1964 από την Ιντερ και το 1981 από τη Λίβερπουλ. Οι δύο εφετινοί φιναλίστ κατέχουν συνολικά 15 Κύπελλα από τα 68 της διοργάνωσης, ενώ έχουν αγωνιστεί και σε άλλους τέσσερις τελικούς.

Χαοτική είναι η διαφορά και στους πάγκους των δύο ομάδων. Προπονητής της Μπορούσια Ντόρτμουν είναι ο 44χρονος Εντιν Τέρζιτς, Γερμανός με κροατική καταγωγή και πρωτάρης σε ευρωπαϊκό τελικό, στην πιο μεγάλη στιγμή της ανερχόμενης καριέρας του. Από την άλλη ο θρυλικός Κάρλος Αντσελότι, ο μόνος προπονητής με τέσσερα τρόπαια, τα δύο με τη Μίλαν (2003, 2007) και τα άλλα δύο με τη Ρεάλ (2014, 2022). Ο 65χρονος Ιταλός είναι ο ρέκορντμαν της διοργάνωσης, με ένα παραπάνω τρόπαιο από τον... ομόσταβλό του Ζινεντίν Ζιντάν που κέρδισε τρία Champions League με τη Ρεάλ και τον Μπομπ Πέισλι, ο οποίος πανηγύρισε 3 Κύπελλα Πρωταθλητριών με τη Λίβερπουλ.
«Ακόμη δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τι έχουμε πετύχει έως τώρα. Είμαστε το αουτσάιντερ, αλλά δεν θα το βάλουμε κάτω. Θα διεκδικήσουμε τις πιθανότητες που μας αναλογούν. Είναι ένας τελικός, ένα μόνο παιχνίδι και σε ένα παιχνίδι, όλα είναι πιθανό να συμβούν», δήλωσε ο Τέρζιτς, δίνοντας με ευκολία τον τίτλο του φαβορί στη μεγάλη αντίπαλό του. Και πώς να κάνει αλλιώς;

Τι φέρνει για την Ελλάδα το τρόπαιο του Ολυμπιακού

Εκτός από τη τεράστια διαφορά στο βάρος της φανέλας τους, η Ντόρτμουντ έφτασε ως τον τελικό ως 5η της Μπουντσελίγκα, ενώ η Ρεάλ ως πρωταθλήτρια Ισπανίας. Για πρώτη φορά, στην ιστορία της, μάλιστα, έφτασε αήττητη στον τελικό, με ρεκόρ 8-4-0 και με ένα εντυπωσιακό 6/6 στους ομίλους.
Διαιτητής ορίστηκε ο αμφιλεγόμενος Σλάβκο Βίντσιτς, ο οποίος είχε εμφανιστεί σε ένα οργιώδες πάρτι με ναρκωτικά, αλλά απαλλάχθηκε από κάθε κατηγορία και ενεργοποιήθηκε ξανά. Ο Σλοβένος διαιτητής έχει διευθύνει σημαντικά παιχνίδια και στις ελληνικές διοργανώσεις, όπως δύο φορές το ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός, μία το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός και μία το ΠΑΟΚ-ΑΕΚ.

Πέρα από τη δόξα και τη φήμη, κίνητρο για τις δύο φιναλίστ είναι και ένα χρηματικό έξτρα μπόνους ύψους 20 εκατ. ευρώ για τον νικητή, που θα φέρει τα συνολικά έσοδά του πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ, πέρα από τα όσα θα εισπράξει από ξεχωριστές χορηγικές και εμπορικές συμφωνίες.

Η προοπτική συμμετοχής φέτος του Δικέφαλου του Βορράσ:
«Ο ΠΑΟΚ είναι η μόνη ομάδα που έχει ένα σχετικό ενδιαφέρον για τον τελικό του Champions League.

Αν το κατακτήσει η Ρεάλ, ισχύει ο κανονισμός του rebalancing, οπότε η Σαχτάρ θα φύγει και θα πάει απευθείας στους 36, πράγμα που θα οδηγήσει μια ομάδα με καλό συντελεστή να μην είναι στις υποψήφιες αντιπάλους.
Ξεκινά από τον δεύτερο προκριματικό, τα πράγματα θα είναι βατά εκεί και μια πρόκριση του εξασφαλίζει τη συμμετοχή μίνιμουμ στο League Stage του Conference League.

Με τα τωρινά δεδομένα, ο ΠΑΟΚ αν φτάσει στα Play Off δεν θα βρει τη Σαχτάρ, τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ, τον Ερυθρό Αστέρα και τη Μακάμπι. Αν πάρει η Ρεάλ το Champions League, τότε θα αποφύγει και τη Φερεντσβάρος που θα ανέβει στους ισχυρούς.
Πιθανοί αντίπαλοι είναι Γιουνγκ Μπόις, Καραμπάγκ, Γαλατάσαραϊ, Σλόβαν Μπρατισλάβας και κάποιες άλλες».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline