Τρίτη 18 Ιουνίου 2024  14:54:21

Ξανά, δυστυχώς, πρώτο το μειονοτικό κόμμα στη Θράκη. Παράλληλα πρώτο κόμμα μετά από πολλά χρόνια ,το ΠΑΣΟΚ στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου. Κύριο

Δύο νομοί της Θράκης και δύο της Κρήτης οι πολιτικές-χρωματικές εξαιρέσεις στον πανελλήνιο χάρτη της γαλάζιας πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ.

1.Πρώτο ξανά το μειονοτικό Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας στη Θράκη

Τα τουρκικά ΜΜΕ, επέλεξαν δε να δώσουν έμφαση κατά την πάγια τακτική τους, στην υποστήριξη του ΚΙΕΦ που παρουσιάζεται ως το κόμμα των «Τούρκων της Δυτικής Θράκης».
Όσοι δε παρακολουθούν τις εξελίξεις από κοντά και δη κατά την προεκλογική περίοδο, όντως στη Θράκη, έχουν να πουν ότι το ΚΙΕΦ αγωνίζεται μόνο του στην περιοχή, αφού οι υποψήφιοι των υπόλοιπων κομμάτων επί της ουσίας δεν έκαναν εκστρατεία, αντίστοιχης έντασης. Με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επίσης να επιλέγουν να μην έχουν αυτή τη φορά εκπροσώπους της μειονότητας στα ψηφοδέλτια τους.

Οι αυτόπτες μάρτυρες στην περιοχή δε εκτιμούν ότι σύμφωνα με τις ενδείξεις που έχουν μέχρι στιγμής το ΚΙΕΦ αναμένεται να πέσει σε απόλυτους αριθμούς ψήφων, αν και θα κερδίσει ξανά την πρωτιά.

Πρώτο για μία ακόμα φορά τερματίζει σε Ροδόπη και Ξάνθη το μειονοτικό Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας αφήνοντας στη δεύτερη θέση και με μεγάλη διαφορά τη ΝΔ, καθώς και τα υπόλοιπα κόμματα.
Πιο συγκεκριμένα το ΚΙΕΦ στην Ξάνθη με την ενσωμάτωση στο 46.64% έχει ποσοστό 29,75% με 5.338 ψήφους, ενώ η ΝΔ ακολουθεί δεύτερη με 19,8% και 3.553 ψήφους.

Την ίδια στιγμή στη Ροδόπη, με την ενσωμάτωση στο 33,47%, το μειονοτικό ΚΙΕΦ συγκεντρώνει ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά φτάνοντας το 39,56% (4.519 ψήφους) έναντι του 18,04% (2.301 ψήφους) της ΝΔ.

Νικητής η αποχή

Μεγάλος νικητής και στις περιφέρειες Ροδόπης και Ξάνθης είναι η αποχή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΚΙΕΦ (στα τουρκικά DEB Partisi) συμμετέχει μόνο στις ευρωεκλογές διεκδικώντας την μειονοτική ψήφο και υπερασπιζόμενο την «τουρκική ταυτότητα» όπως υποστηρίζει της μουσουλμανικής μειονότητας και φέρεται να στηρίζεται από το τουρκικό προξενείο και την Άγκυρα.
Το ΚΙΕΦ εντάσσεται στα κόμματα που συμμετέχουν στην Ελεύθερη Ευρωπαϊκή Συμμαχία (European Free Alliance).

Στις προηγούμενες αναμετρήσεις

Η Θράκη λόγω της μουσουλμανικής μειονότητας έχει βρεθεί επανειλημμένα στο επίκεντρο της προσοχής τόσο στις εθνικές αλλά περισσότερο στις ευρωπαϊκές εκλογές, λόγω της συμμετοχής του ΚΙΕΦ. Καταγράφοντας στο παρελθόν δυνάμεις και πρωτιά σε Ροδόπη και Ξάνθη. Αλλά μόνο εκεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόμμα στις ευρωεκλογές του 2019 στην επικράτεια πήρε ποσοστό 0,71%, συγκεντρώνοντας 40.211 ψήφους, σημειώνοντας μικρή πτώση σε σχέση με το 2014 που είχε λάβει ποσοστό 0,75% και 42.792 ψήφους. Στη Ροδόπη το ΚΙΕΦ το 2019 είχε ποσοστό 38% αντί 42% του 2014 και στην Ξάνθη το 2019 συγκέντρωσε ποσοστό 25,24% αντί 25,91% το 2014, όντας το πρώτο κόμμα στις δύο περιφέρειες. Τα ποσοστά του ΚΙΕΦ στις υπόλοιπες περιφέρειες ήταν κυρίως μηδενικά έως 1%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΚΙΕΦ δεν έχει καταφέρει ποτέ να περάσει το ποσοστό του 3% για να κερδίσει κάποια έδρα, το οποίο άλλωστε θεσπίστηκε για να εμποδίσει την εκλογή ανεξάρτητων μειονοτικών βουλευτών από το 1993.
«Βαρόμετρο»

Το ΚΙΕΦ χαρακτηρίζεται δε και ως «βαρόμετρο» σε ένα βαθμό της επιρροής του τουρκικού προξενείου και της Άγκυρας στις τάξεις της μουσουλμανικής μειονότητας.
Και σε αυτές τις εκλογές τα τουρκικά ΜΜΕ πραγματοποίησαν σειρά ρεπορτάζ από την Θράκη, δίνοντας έμφαση στους υποψηφίους του ΚΙΕΦ, την «τουρκική ταυτότητα» της μειονότητας, αλλά και μία υποψήφια η οποία εντάχθηκε στο εν λόγω ψηφοδέλτιο δηλώνοντας ότι ανήκει στην «μακεδονική μειονότητα», προκαλώντας αντιδράσεις.

Στοίχημα

Ενδιαφέρον θα έχουν πέρα από τα ποσοστά στο τέλος της εκλογικής βραδιάς και οι ψήφοι που θα πάρει τελικά το ΚΙΕΦ σε απόλυτους αριθμούς, αφού όπως επισημαίνουν όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Θράκη αναμένεται να μετρήσεις επίσης σημαντικές απώλειες, λόγω της αποχής.
Υπενθυμίζεται ότι σε αυτές τις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ επικρίθηκαν ιδιαίτερα για την απόφαση τους να μην έχουν εκπρόσωπο της μειονότητας στο ψηφοδέλτια τους.

2.Ευρωεκλογές 2024: Η υποχώρηση της ΝΔ – Άνοδος ΠαΣοΚ στη μάχη της Κρήτης

Η Νέα Δημοκρατία δεν κατάφερε να διατηρήσει τα πολύ υψηλά ποσοστά που είχε καταγράψει στην Κρήτη στις εθνικές εκλογές - Πράσινοι «βάφτηκαν» δύο από τους τέσσερις νομούς του νησιού.
Σημαντική υποχώρηση των ποσοστών της στην Κρήτη βλέπει η Νέα Δημοκρατία στις Ευρωεκλογές, σε σχέση με τις πιο πρόσφατες εθνικές εκλογές, εκείνες του Ιουνίου του 2023.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από έναν χρόνο η Νέα Δημοκρατία είχε καταφέρει όχι μόνο να «βάψει» μπλε ολόκληρη τη μεγαλόνησο αλλά και να καταγράψει ποσοστά μεταξύ 35% και 40%.

Οι δύο «πράσινοι νομοί»

Αυτό όχι μόνο δεν συνέβη στις Ευρωεκλογές, αλλά πέραν της υποχώρησης των ποσοστών της, τα οποία κινούνται από 24% στο Ηράκλειο έως 30% στο Ρέθυμνο, έχασε και την πρωτοπορία από το ΠαΣοΚ σε δύο νομούς και συγκεκριμένα σε εκείνους του Ηρακλείου και του Λασιθίου.
Αναλυτικότερα, στο Λασίθι το ΠαΣοΚ καταγράφει αυτήν την ώρα ένα ποσοστό γύρω στο 31%, με τη Νέα Δημοκρατία να βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 26%. Την ίδια ώρα στο Ηράκλειο το ΠαΣοΚ πλησιάζει το 28% με τη Νέα Δημοκρατία να βρίσκεται γύρω στο 24%.

Στους άλλους δύο νομούς η Νέα Δημοκρατία, παρά την πτώση των ποσοστών της παραμένει πρώτη δύναμη. Συγκεκριμένα, στο νομό Ρεθύμνης η Νέα Δημοκρατία επιτυγχάνει ποσοστό κοντά στο 30% με το ΠαΣοΚ στο 25%, ενώ στα Χανιά η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται κοντά στο 27%, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στη δεύτερη θέση με 17% και το ΠαΣοΚ στην τρίτη με 15%.

Τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει χαμηλές εκλογικές επιδόσεις στο νησί, σε συνέχεια των ποσοστών του στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Πιο συγκεκριμένα, το κόμμα τις ριζοσπαστικής αριστεράς είναι τρίτο σε Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Λασίθι, ενώ τη δεύτερη θέση παίρνει μόνο στα Χανιά, τόπο καταγωγής του προέδρου του, Στέφανου Κασσελάκη. Τα ποσοστά του κόμματος στο νησί κυμαίνονται από 17% στα Χανιά έως 11% στο Ρέθυμνο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline