Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024  22:26:23

Μάριος Ηλιόπουλος: Ποιος είναι ο εφοπλιστής που αναλαμβάνει την ΑΕΚ

Λάτρης της ταχύτητας και των γρήγορων αυτοκινήτων, με ενεργή συμμετοχή σε αγώνες. Ο Μάριος Ηλιόπουλος επέλεξε την ταχύτητα και στην θάλασσα, ελέγχοντας τη Seajets με τον μεγαλύτερο στόλο ταχυπλόων στον κόσμο, όπως υποστηρίζει ο ίδιος. Φύση εκρηκτικός χαρακτήρας, όπως φάνηκε στην έντονη δημόσια αντιπαράθεση που είχε με την Τράπεζα Πειραιώς στην προσπάθεια του να αποκτήσει πέρυσι, χωρίς επιτυχία, τον όμιλο της Attica Group.

Ο λόγος για τον Μάριο Ηλιόπουλο, συνιδρυτή και υπεύθυνο στρατηγικού σχεδιασμού και ανάπτυξης στην εταιρεία SeaJets, ο οποίος από σήμερα είναι ο νέος ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΑΕΚ μετά την απόφαση του Δημήτρη Μελισσανίδη να αποχωρήσει.

Μάριος Ηλιόπουλος: Seajets και η ακτοπλοΐα

Η Seajets εξυπηρετεί συνολικά 50 λιμάνια, διαθέτοντας περισσότερες από 400 συνδέσεις από Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο, Κρήτη, Θεσσαλονίκη και Βόλο για τις Κυκλάδες και το Αιγαίο.
Η κρουαζιέρα που δεν σήκωσε άγκυρα, οι κατηγορίες για απάτη σε ασφαλιστική και το ρεσάλτο στην ΑΕΚ
Δραστηριοποιείται στον τομέα της ναυτιλίας από το 1989 ενώ ξεκίνησε επίσημα ως επιβατική γραμμή το 2002, διαθέτοντας σήμερα έναν σύγχρονο στόλο ταχύπλοων πλοίων (όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της). Ο στόλος της αποτελείται από 29 πλοία εκ των οποίων τέσσερα συμβατικά και 25 ταχύπλοα, σύμφωνα πάντα με την ιστοσελίδα της.

Πριν λίγα χρόνια ο Μάριος Ηλιόπουλος αποφάσισε να επεκταθεί και στην κρουαζιέρα, αποκτώντας έξι κρουαζιερόπλοια την περίοδο της πανδημίας. Σχέδια που μέχρι σήμερα δεν προχώρησαν. Αυτή τη στιγμή, φέρεται να ελέγχει τέσσερα εξ αυτών καθώς δυο τα πούλησε με κέρδος, ένα σε μια γαλλική εταιρεία και το άλλο στη Celestyal.
Η κρουαζιέρα που δεν ξεκίνησε ακόμη
Tα τρία από τα εναπομείναντα τέσσερα κρουαζιερόπλοια είναι αγκυροβολημένα στην Πάτρα και τον Πειραιά ενώ το Goddess of night (πρώην Costa Magica), το οποίο επρόκειτο να ξεκινήσει δρομολόγια στο Αιγαίο σαν κρουαζιερόπλοιο, μάλλον άλλαξε ρότα.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα ίδρυσε και την εταιρεία κρουαζιέρας Neonyx Cruises η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει κρουαζιέρες από τον Πειραιά προς τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, το Τσεσμέ της Τουρκίας.
Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά το πλοίο –που σύμφωνα με το ΜarineTraffic βρίσκεται στο Μπρίντεζι της Ιταλίας- ναυλώθηκε για δυο χρόνια σε ξένο δημόσιο οργανισμό και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των στελεχών του στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Πάντως στο site της Neonyx Cruises o ενδιαφερόμενος δεν μπορεί να κάνει κρατήσεις.

Η αποτυχία με την Attica και η «μικρή» συμφωνία

Ο Μάριος Ηλιόπουλος έντονα ανταγωνιστικός στην ακτοπλοΐα απέκτησε ταχύπλοα από τους ανταγωνιστές ενώ δεν δίστασε να καταθέσει πρόταση στην Τράπεζα Πειραιώς πέρυσι για την εξαγορά της ΑΝΕΚ ώστε να μην περάσει στον έλεγχο της Attica Group.

Η πρόταση του όμως απορρίφθηκε.

Η Τράπεζα Πειραιώς με επίσημη ανακοίνωση στο ΧΑ ανέφερε πέρυσι τον Ιούνιο τα εξής:
«Μολονότι ξενίζει ο χρονισμός της πρότασης των εταιρειών σας, καθώς η εν εξελίξει συγχώνευση της AΝΕΚ με την Attica Group είναι δημοσίως γνωστή ήδη από το Σεπτέμβριο 2022, μελετήσαμε διεξοδικά τα επιμέρους στοιχεία και όρους ισχύος της πρότασής σας για την εξαγορά του δανεισμού και ορισμένων μετοχών της εταιρείας AΝΕΚ, καθώς και τις πληροφορίες που θέσατε υπ' όψιν μας.

Η εξέταση της πρότασής σας έγινε υπό το πρίσμα των εν ισχύι πιστωτικών και συναλλακτικών πολιτικών και διαδικασιών καθενός από τους δανειστές -αποδέκτες της πρότασής σας. Στη βάση αυτή – και σύμφωνα με σχετική ανάλυση του συμβούλου μας – κρίθηκε ότι η υποβληθείσα πρότασή σας είναι, σε όρους ανακτώμενης αξίας, υποδεέστερη από την υπό υλοποίηση συμφωνία μεταξύ Attica Group και AΝΕΚ και παράλληλα εμφανίζει σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο ολοκλήρωσης (execution risk), οπότε δεν αποτελεί βιώσιμη εναλλακτική λύση στην υπόθεση της AΝΕΚ».

«Αβεβαιότητα»

Και συνεχίζει η Πειραιώς στην ίδια ανακοίνωση: «ενδεικτικά αναφερόμαστε στην αβεβαιότητα της χρηματοδότησης του προτεινόμενου τιμήματος, καθώς και στην προϋπόθεση διενέργειας due diligence, διαδικασία η οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί για την πρόταση της Attica Group. Σημειώνουμε περαιτέρω, πως η πρότασή σας δεν λαμβάνει υπ' όψιν τις σημαντικές ταμειακές ανάγκες της AΝΕΚ προς τρίτους πιστωτές, ούτε περιλαμβάνει σχεδιασμό για την ομαλή μετάβαση και απρόσκοπτη λειτουργία της εταιρείας λόγω δυνητικής λήξης της κοινοπραξίας AΝΕΚ – Superfast (operational risk).

Ως εκ τούτου, η πρότασή σας δεν πληροί τα απαραίτητα κριτήρια για να αποτελέσει αναλήψιμο πιστωτικό και επιχειρηματικό κίνδυνο και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Διευκρινίζεται ότι την επιστολή αυτή την απευθύνουμε ως Εκπρόσωπος των Ομολογιούχων του από 29.03.2017 Κοινοπρακτικού Δανείου της εταιρείας AΝΕΚ Α.Ε., εκ μέρους όλων των ομολογιούχων δανειστών».
Ωστόσο φέτος πλησίασε πάλι την Attica Group και αφού δεν κατάφερε την «μεγάλη» συμφωνία έκανε μία «μικρότερη.

Απέκτησε από την Attica το Ε/Γ-Ο/Γ Skiathos Express (νυν Iolkos) που είναι δρομολογημένο στις Σποράδες και έτσι έχει το μονοπώλιο στη συγκεκριμένη γραμμή καθώς μαζί με το Super Star εξυπηρετεί τα δρομολόγια από Βόλο για Σκιάθο-Σκόπελο-Αλόννησο.
Την ίδια ώρα η Attica ναύλωσε από την SeaJets το Caldera Vista το οποίο θα δρομολογήσει στη γραμμή Ταγγέρη-Αλχεθίρα όπου έχει ήδη έντονη παρουσία με τα πλοία «Maroco Sun» και «Maroco Star

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline