Τρίτη 18 Ιουνίου 2024  14:16:59

Μητσοτάκης με ρεαλισμό στα δύσκολα: «Δεν υπάρχει το 41%, είναι παρελθόν. Ξεκινάμε από το 28,5%. Από εβδομάδα τα περί ανασχηματισμού». Κλειστά χαρτιά για τα πρόσωπα και υπουργεία. Κύριο

Κάλυψη στα οικονομικά-φορολογικά του Κωστή Χατζηδάκη. Με πολιτικό κόστος ο Γάμος των ομοφυλόφιλων, αλλά δεν τροποποιείται.

Ανένδοτος για μείωση του ΦΠΑ ακόμα και στα τρόφιμα. Παράθυρο για μεμονωμένες διορθώσεις στο φορολογικό των επαγγελματιών.

Το ρόλο της ακρίβειας και το πόσο αυτη επηρέασε το εκλογικό αποτέλεσμα, παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
Μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha υποστήριξε ότι οι πολίτες με τον τρόπο τους «ζητούν περισσότερα και γρηγορότερα.

Μητσοτάκης: Παραδοχή αποτυχίας στις Ευρωεκλογές – Το μήνυμα για τη συνέχεια

Οπως είπε, «Αυτό σημαίνει και περισσότερες παρεμβάσεις στη λειτουργία της αγοράς και μεγαλύτερη έμφαση στη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος και πραγματική εστίαση στις περιπτώσεις εκείνες όπου έχουμε ολιγοπωλιακές συμπεριφορές, τις οποίες μπορεί να έχουμε εντοπίσει και πρέπει με μεγαλύτερη αυστηρότητα να τις κυνηγήσουμε, μαζί με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, γιατί δεν είναι μόνο δική μας δουλειά να το κάνουμε αυτό.»
Ακόμη, πρόσθεσε ότι «αρχίζουμε να βλέπουμε μια αποκλιμάκωση κάποιων τιμών στο σούπερ μάρκετ. Και αυτό πρέπει να το δούμε σε πολύ μεγαλύτερη ένταση.
Αλλά μας είπαν οι πολίτες ξεκάθαρα ότι «η ακρίβεια είναι το πρώτο θέμα. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από αυτά τα οποία κάνατε.

Μείωση ΦΠΑ

Πρέπει να κάνετε περισσότερα». Αλλά, να το τονίσω, τα περισσότερα στα πλαίσια των αντοχών του Προϋπολογισμού» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλα εμφανιστηκε ανυποχώρητος στο ζητημα του ΦΠΑ λέγοντας χαρακτηριστικά :
«Αν πιστεύουν κάποιοι ότι αυτή η κυβέρνηση θα κάνει κινήσεις πανικού, θα μειώσει τον ΦΠΑ, όταν πιστεύω ακράδαντα ότι δεν το αντέχει η ελληνική οικονομία, μόνο και μόνο για να διαχειριστώ ένα αποτέλεσμα που μπορεί να μην ήταν το προσδοκώμενο, κάνουν λάθος.
«Θα αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια με τα όπλα τα οποία έχουμε στη διάθεση μας, αλλά χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα. Γιατί αυτό θα δημιουργούσε πολλαπλάσια προβλήματα στη συνέχεια.»
Ελεύθεροι επαγγελματίες

«Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε αυτή την μεταρρύθμιση» είπε ο πρωθυπουργός για το ζήτημα της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών για να προσθέσει ότι «Αν υπάρχουν σημειακές διορθώσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν, μπορούμε να τις κάνουμε, αλλά ο πυρήνας της μεταρρύθμισης δεν πρόκειται να αλλάξει. Ίσως μερικές φορές αυτό το οποίο κάναμε ήταν να χρησιμοποιήσουμε μια λάθος γλώσσα. Έπρεπε, ίσως, να το επικοινωνήσουμε με διαφορετικό τρόπο.»
Τόνισε πάντως ότι «θα έχουμε μόνο επιμέρους διορθώσεις αν υπάρχουν κάποιες κατάφορες αδικίες, τις οποίες θα βρούμε τώρα στην πορεία. Αλλαγή στον κεντρικό πυρήνα της πολιτικής μας δεν θα υπάρξει».

Στέγη και βραχυχρόνια μίσθωση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε άλλο σημείο της συνέντευξής του μίλησε για τη μείωση των επιτοκίων που άρχισε απο την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα λέγοντας πως «αυτο είναι μια πρώτη μικρή ανακούφιση για τους δανειολήπτες» ενώ έκανε ειδική αναφορά στο πρόιγραμμα «Σπίτι μου». Είναι προσωπικό στοίχημα για εμένα, είπε, να βρούμε ακόμα ένα σημαντικό ποσό, για να τρέξουμε ένα νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου», όπως το πρώτο, για πολύ περισσότερους νέους, που είπαμε μάλιστα να το πάμε και μέχρι την ηλικία των 50, για να αποκτήσουν σπίτι.
Θα εξετάσουμε αν πρέπει να κάνουμε παρεμβάσεις -δεν είμαστε έτοιμοι να το πούμε αυτό ακόμα αλλά θα είμαστε πολύ σύντομα-, αν πρέπει να κάνουμε παρεμβάσεις στη βραχυχρόνια μίσθωση, πάλι για να απελευθερώσουμε περισσότερα σπίτια για ενοικίαση».

Φορολογία

Μίλησε επίσης για την επιδοματική πολτική και για το πως αυτη θα γίνει πιο αποτελεσματική.«Δεν θέλω εγώ, για παράδειγμα, το επίδομα ανεργίας να είναι αντικίνητρο για την εργασία, είπε χαρακηρτιστικά και πρόσθεσε πως θα δοθεί έμφαση στις ενεργητικές πολιτικές από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).
Σχετικά με τη φορολογία ο πρωθυπιργος τόνισε ότι «Θέλουμε να μειώσουμε τους φόρους, αλλά πρέπει να δούμε και πόσο αποτελεσματικοί είμαστε και τελικά αν λύνουμε το πρόβλημα. Διότι δεν θέλουμε τους ανθρώπους να είναι εθισμένοι σε κάποια επιδόματα, μόνο και μόνο για να μην δουλεύουν».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline