Τρίτη 18 Ιουνίου 2024  14:13:29

Άρχισε η ονοματολογία του ανασχηματισμού. Η σύσταση της «Καθημερινής». Τα πρώτα ονόματα την νέα Κυβέρνηση από ΒΗΜΑ- ΝΕΑ. Οι αποτυχίες πέντε υπουργών. Ο πλούσιος πάγκος εφεδρειών της ΝΔ. Κύριο

Ένας πρώτος κατάλογος μας από αναξιοποίητους νεοδημοκράτες βουλευτές και πρώην υπουργούς, με πίστη στην ιστορία της παράταξης και πλούσια πολιτική –διοικητική-επιστημονική εμπειρία.

ΤΟ ΒΗΜΑ-ΤΑ ΝΕΑ 11.6.2024...Στην κυβέρνηση δεν έχουν αναλύσει πλήρωσε τα αίτια της ήττας αλλά εκτιμούν ότι υπήρξαν διάφοροι λόγοι, από τον γάμο των ομόφυλων μέχρι την ακρίβεια, τη δυσαρέσκεια των ελεύθερων επαγγελματιών για το ασφαλιστικό, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών για την αύξηση του κατώτατου μισθού που αύξησε τα βάρη τους, την ενόχληση για τα Τέμπη, το σκάνδαλο με τη διαρροή των email, κ.α.

Ο Πρωθυπουργός έχει περιθώρια για εκτεταμένες αλλαγές στην κυβέρνηση καθώς στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχει διάχυτη δυσαρέσκεια για τις επιδόσεις των υπουργείων Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης, Μεταφορών, Εσωτερικών.
(σ. σ αιχμηρή αναφορά στους υπεύθυνους υπουργούς των τομέων αυτών Σκρέκα, Σκυλακάκη, Αυγενάκη, Σταικούρα και Κεραμέως μετά των περισσότερων υφυπουργών)..

Ακούγεται ότι στον ανασχηματισμό θα αξιοποιήσει αυτή τη φορά στελέχη της παράταξης και όχι μεταγραφές εκτός ΝΔ και ότι θα γίνουν πολλές αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών. Δεν αποκλείεται, επίσης, πέρα της αλλαγής των προσώπων να υπάρξουν και συγχωνεύσεις υπουργείων.

Τα ονόματα που ακούγονται

Ως προς τα ονόματα οι πληροφορίες δίνουν και παίρνουν. Σύμφωνα με τα «Νέα» φήμες κάνουν λόγο για επιστροφή του Γιώργου Γεραπετρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου και μετακίνηση του Κωστή Χατζηδάκη στο υπουργείο Εξωτερικών.
Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν τον Θόδωρο Σκυλακάκη να αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών και τον Μάκη Βορίδη να μετακινείται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Θέση αναζητείται και για τον Άκη Σκέρτσο που είναι πιθανόν να μετακινηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου. Εκτός σχεδιασμών ακούγεται ότι είναι πιθανόν να μείνουν οι Κώστας Σκρέκας, Γιάννης Βρούτσης αλλά και η Νίκη Κεραμέως.

NONPAPERNEWS.GR. Οι εφεδρείες της ΝΔ για τον ανασχηματισμό: Αβραμόπουλος, Παναγιωτόπουλος, Κακλαμάνης, Παπασπύρου , Μηταράκηες, Στυλιανίδης, Θεοδωρικάκος, Τσιάρας, Πέτσας, Συρίγος, Ζωή Ράπτη, Καλαφάτης, Κεδίκογλου, Μαρκόπουλος, Προς αναβάθμιση Καιρίδης, Βορίδης, Παπαθανάσης.

Γράφτηκε από τον NonPaperNews

Οι συζητήσεις για τα αίτια αυτού του αποτελέσματος έχουν ήδη ξεκινήσει, και στο ευρύτερο κυβερνητικό χώρο όχι μόνο στο Μαξίμου και τα υπουργικά –κομματικά γραφεία έχουν πάρει τα σενάρια για έναν ανασχηματισμό που θα εκπέμψει μήνυμα επανεκκίνησης της κυβέρνησης.

Τριπλής επανεκκίνησης- απόρριψης των λαθών του παρελθόντος, όπως ο Γάμος, στην ακρίβεια και την κερδοσκοπία, η εκτεταμένη πασοκοποίηση σε διορισμούς και επιλογές , η αξιοποίηση κορυφαίων στελεχών της παράταξης πρώην υπουργών και βουλευτών (όπως των παροπλισμένων στην λίστα, που αναφέρουμε).

1.Τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει μετά το αιφνιδιαστικό εκλογικό αποτέλεσμα της ευρωκάλπης εξετάζουν με προσοχή στην κυβέρνηση και αυτό που σημειώνεται είναι πως... μήνυμα ελήφθη. Το κυβερνών κόμμα πέρασε κάτω απ' το πήχη που είχε θέσει, καθώς έλαβε (παρά τα διλήμματα, τις πυκνές περιοδείες, την τηλεοπτική-διαφημιστική κυριαρχία) το απογοητευτικό ποσοστό 28.31 % ενώ είχε βάλει ως μίνιμουμ στόχο το 33% (ποσοστό που είχε στις ευρωεκλογές το 2019) δηλαδή οκτώ μονάδες από το εκλογικό αποτέλεσμα πέρυσι στις εθνικές εκλογές το 40,6%..

Η αίσθηση που κυκλοφορεί, εκ των υστέρων, ανάμεσα σε κυβερνητικούς αξιωματούχους είναι ότι ο πρωθυπουργός είχε από καιρό αποφασίσει να προχωρήσει σε αλλαγές του κυβερνητικού σχήματος, αλλά άλλου είδους και ύφους, δηλαδή πανηγυρικού-νικητήριου για την επόμενη τριετία . Τώρα τα πράγματα αλλάζουν γιατί ο ανασχηματισμός θα γίνει υπό το φως-βάρος του εκλογικού αποτελέσματος της πολιτικής ήττας της ΝΔ.

Ερώτημα παραμένει αν οι αλλαγές θα δρομολογηθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες ή αν, λόγω των προγραμματισμένων διαδοχικών ταξιδιών που έχει τις αμέσως προσεχείς ημέρες ο πρωθυπουργός στην Ελβετία και τις Βρυξέλλες ή για άλλους λόγους, θα καθυστερήσει μερικές ημέρες.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ –ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ 11.6.2024.. «Ανασχηματισμοί και αποτέλεσμα».

Η κυβέρνηση δεν κρίθηκε στις 9 Ιουνίου. Θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας από τα αποτελέσματα της διακυβέρνησής της. Από το έργο της. Η πείρα δείχνει ότι έργο παράγουν τα κυβερνητικά σχήματα που συγκροτούνται με κριτήρια επάρκειας – με γνώμονα να βρεθούν τα κατάλληλα πρόσωπα στις κατάλληλες θέσεις. Οταν υπεισέρχονται υπολογισμοί της εκλογικής «γεωγραφίας» και πελατειακές σκοπιμότητες, οι κυβερνήσεις καταλήγουν να υποσκάπτουν μόνες τους την απόδοση και, εντέλει, τη νομιμοποίησή τους.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline