Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024  17:45:33

Διπλή, πικρή διαπίστωση: Θεριεύει ο πόλεμος Ουκρανίας- Ρωσίας με νέα όπλα και κονδύλια. Ζ. Μπορέλ: «Ουδείς επιθυμεί ειρήνευση σε Ισραήλ- Παλαιστίνη». Κύριο

Συμφωνία των ΥΠΕΞ για αποστολή 1,4 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία.

Τα χρήματα σύμφωνα με τον Ζοζέπ Μπορέλ προέρχονται από τη χρήση των κερδών «παγωμένων» ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

Νέα όπλα, νέα κονδύλια για εξοπλισμούς, βάθαιμα του πολέμου Ουκρανίας- Ρωσίας δύο χρόνια τώρα. Εντός του μήνα αναμένεται η Ευρωπαϊκή Ένωση να στείλει στρατιωτική βοήθεια ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία μετά τη συμφωνία, που επετεύχθη σήμερα από τους υπουργούς Εξωτερικών, που συνεδρίασαν στο Λουξεμβούργο, ξεπερνώντας το σχετικό «βέτο» της Ουγγαρίας.

Την ανακοίνωση έκανε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ στη συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου εξωτερικών υποθέσεων.
Τα χρήματα, όπως διευκρίνισε ο Μπορέλ, προέρχονται από τη χρήση των κερδών «παγωμένων» ρωσικών περιουσιακών στοιχείων. Πρόκειται για απόφαση που συμπληρώνει τη σχετική συμφωνία των κρατών μελών τον περασμένο Μάρτιο για τη χρήση των εσόδων αυτών προκειμένου να σταλούν χρήματα στα δημόσια ταμεία της Ουκρανίας εκ των οποίων το 90% θα διατεθεί για στρατιωτικό εξοπλισμό και 10% για πρότζεκτ ανοικοδόμησης της χώρας.

«Οι υπουργοί σήμερα αποφάσισαν το νομικό πλαίσιο της χρήσης των κερδών από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, ώστε να διοχετευθούν στο ταμείο ενίσχυσης της Ουκρανίας» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ενώ υπενθύμισε ότι ένα κράτος μέλος – χωρίς να το κατονομάζει – συνεχίζει να «μπλοκάρει» την αποδέσμευση συνολικά 6 δισ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ειρήνης (EPF).
Ο Ζοζέπ Μπορέλ εξάλλου τόνισε ότι τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για την αεράμυνα, τα πυρομαχικά και την ενίσχυση και της αμυντικής βιομηχανίας της Ουκρανίας, ενώ η επόμενη δόση 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί έως το τέλος του έτους.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας υπενθύμισε παράλληλα ότι θα ξεκινήσει αύριο η επίσημη διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε με την Ουκρανία και τη Μολδαβία με τη διεξαγωγή της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης, που θα στείλει «ισχυρό μήνυμα» προς τη Ρωσία.
Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι θα υπογραφεί σύντομα συμφωνία ασφάλειας μεταξύ Ε.Ε και Ουκρανίας.

ΕΕΣ: Η ασφάλεια εφοδιασμού της Ε.Ε. με φυσικό αέριο δεν είναι εγγυημένη
«Είμαστε στο πουθενά στη Μέση Ανατολή»

Τη βαθιά απογοήτευσή του εξέφρασε ο Ζοζέπ Μπορέλ για τη μη επίτευξη συμφωνίας γύρω από την πρόταση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντε για εκεχειρία στη Μέση Ανατολή. «Τρεις εβδομάδες μετά είμαστε στο πουθενά» είπε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε ότι από τη συνέντευξη Τύπου του Ισραηλινού πρωθυπουργού αντιλαμβάνεται ότι καμία πλευρά δεν επιθυμεί την ύπαρξη εκεχειρίας, την ώρα που η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα επιδεινώνεται διαρκώς με 8,000 παιδιά κάτω των 5 ετών να κινδυνεύουν με σοβαρό υποσιτισμό.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας εξέφρασε, παράλληλα, εκ νέου την ανησυχία του για διάχυση της κρίσης στην περιοχή δίνοντας έμφαση στην ανάγκη αποτροπής της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στα σύνορα του Λιβάνου.
«Ο Λίβανος μπορεί να υπολογίζει στη στήριξή μας, όπως και η Κύπρος» ανέφερε ο Μπορέλ.

Εξάλλου, επισήμανε ότι συμφωνήθηκε σήμερα να διεξαχθεί σύντομα το συμβούλιο σύνδεσης Ε.Ε – Ισραήλ, αλλά αυτή τη φορά δεν θα γίνει όπως συνήθως, καθώς υπάρχουν σοβαρά ζητήματα, που θα τεθούν στο τραπέζι. Διευκρίνισε ότι είναι στη δική του ευχέρεια να το διοργανώσει και όχι στη χώρα που ασκεί την εξάμηνη προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στην πρόθεση της Ουγγαρίας να πραγματοποιήσει αυτή τη συνάντηση.
Στόχος από εδώ και πέρα είναι βάση της πρότασής του που έχει ήδη αποσταλεί στα κράτη μέλη να «εργαστούν για τη διαμόρφωση μιας κοινής θέσης» των «27» που παραμένει ακόμα ζητούμενο.

Τρεις πάντως παραμένουν οι προτεραιότητες της Ε.Ε. σε σχέση με τον πόλεμο στη Γάζα, όπως επανέλαβε ο Μπορέλ και που θα αποτελέσουν και τη βάση συνεργασίας – ενδεχομένως και μέσω μιας ειδικής Task Force με τα αραβικά κράτη: εκεχειρία, που πρέπει να συμβεί άμεσα, απελευθέρωση ομήρων και είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας, δεύτερον, τρόποι να λειτουργήσει η κοινωνία μετά τη λήξη του πολέμου στη Γάζα και τρίτον η εξεύρεση πολιτικής λύσης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline