Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024  19:23:07

ΕΚΤ: Οι Έλληνες στρέφονται, όλο και περισσότερο, σε Τράπεζες της Ευρωζώνης για καταθέσεις με ένα αξιοπρεπές επιτόκιο. Δυσφορία για το «εξευτελιστικό επιτόκιο κλοπής «από ελληνικές Τράπεζες, τις oποίες απαξιώνουν καταθέτες και δανειολήπτες. Κύριο

Οι Έλληνες προχώρησαν σε καταθέσεις ύψους 7,2 δισ. ευρώ σε τράπεζες της Ευρωζώνης τα τελευταία χρόνια - Αναζητούν υψηλότερα επιτόκια και καλύτερα καταθετικά προϊόντα και το βρίσκουν , μάλιστα σε επιτόκια σχεδόν διπλάσια των ελληνικών Τραπεζών.

Τις καταθέσεις των ελληνικών νοικοκυριών υποδέχονται οι τράπεζες του εξωτερικού την τελευταία διετία, σύμφωνα με την ΕΚΤ και συγκεκριμένα το άρθρο του στατιστικολόγου της Ματίας Ρουμπφ.

Όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα, οι Έλληνες προχώρησαν σε καταθέσεις ύψους 7,2 δισ. ευρώ σε τράπεζες της Ευρωζώνης περίπου τα τελευταία δύο χρόνια προσπαθώντας να αναζητήσουν υψηλότερα επιτόκια, ή και καλύτερα καταθετικά προϊόντα με πιο ευέλικτους όρους.

Πάντως το «διασυνοριακό μάρκετινγκ από τις διαδικτυακές τράπεζες, είναι επίσης πιθανό να έπαιξε ρόλο», σημειώνει ο Ρουμπφ.

Οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν στους καταθέτες επιτόκια 1,86%, με αποτέλεσμα να υστερούν συγκριτικά με τους ανταγωνιστές τους από άλλες χώρες, όσον αφορά τις εισροές.

Πιο συγκεκριμένα, η Γαλλία με εισροές 30,6 δισ. ευρώ, έρχεται πρώτη στην κατάταξη με τις περισσότερες καταθέσεις. Αλλωστε εκεί το μέσο επιτόκιο μιας προθεσμιακής κατάθεσης είναι 3,28%.

Ακολουθούν το Λουξεμβούργο με εισροές 28,8 δισ. ευρώ και μέσο επιτόκιο μιας προθεσμιακής κατάθεσης 3,16% και η Γερμανία με εισροές 18,2 δισ. ευρώ και μέσο επιτόκιο 3%.

Να σημειωθεί ότι τα νοικοκυριά πραγματοποιούν ολοένα και περισσότερες διασυνοριακές καταθέσεις σε τράπεζες άλλων χωρών της ζώνης του ευρώ, παρά το γεγονός ότι ο όγκος εξακολουθεί να είναι σχετικά χαμηλός.

newmoney.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline