Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  14:01:51

Π. Λαφαζάνης: H ρευστότητα Τραπεζών και ληστεία

Καταρχάς για τον Πρόεδρο Απόστολο Κακλαμάνη, που είπε για το 1% και το 5%. Κύριε Πρόεδρε, δυστυχώς, αυτό το βρώμικο παιχνίδι με τις τράπεζες συνεχίζεται και σήμερα.

Οι τράπεζες δανείζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο και δανείζουν το ελληνικό δημόσιο με τρίμηνα και εξάμηνα έντοκα γραμμάτια, με 4,5%. Το διάφορο είναι δικό τους. Και να σκεφτείτε, κυρίες και κύριοι, ότι τα δάνεια αυτά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς τις τράπεζες δίδονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την εγγύηση του δημοσίου. Δηλαδή, το δημόσιο δίνει εγγύηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου αυτή να δανείσει με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες στη συνέχεια δανείζουν το ελληνικό δημόσιο με τρίμηνα και εξάμηνα έντοκα γραμμάτια, με 4,5% περίπου, δεν θυμάμαι το ακριβές επιτόκιο.

Αυτό ξέρετε πώς ονομάζεται; Κοινώς αυτό λέγεται ληστεία, η οποία έχει τη συναίνεση του ευρωσυστήματος. Διότι όλοι γνωρίζουν το βρώμικο παιχνίδι που παίζεται σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, δηλαδή του έλληνα φορολογούμενου, σε αυτή τη δύσκολη πράγματι φάση, προκειμένου να στηριχθεί, ποιο; Το τραπεζικό σύστημα. Και όταν λέμε τραπεζικό σύστημα, εννοούμε τους ιδιώτες τραπεζίτες, οι οποίοι με λεφτά του δημοσίου διαχειρίζονται το τραπεζικό σύστημα. Διότι περί αυτού πρόκειται. Τα λεφτά τα οποία στηρίζουν σήμερα τις τράπεζες, είναι καθαρά δημόσιο χρήμα, το οποίο έχει δανειστεί το ελληνικό κράτος, προκειμένου να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Δεν το έχει, όμως. Δανείζεται, αλλά δεν το έχει.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Ναι.
Το συμπέρασμα όλων τούτων είναι η απίστευτη κατάσταση να μην υπάρχει ρευστότητα στην ελληνική οικονομία. Ρευστότητα σχεδόν μηδέν, για να μην πούμε το απόλυτο μηδέν. Πράγμα που σημαίνει ότι στραγγαλίζεται η οικονομία και δεν έχει καμία προοπτική για ανάπτυξη. Επομένως, αυτά τα ωραία λόγια, τα οποία λέγονται, ότι θα φύγουμε από την ύφεση και θα μπούμε σταδιακά έστω σε μια αναπτυξιακή πορεία, είναι λόγια παραπλανητικά, λόγια χωρίς αντίκρισμα, κενό αέρος. Διότι αν θέλουμε να ανακόψουμε την υφεσιακή πορεία, αυτό που χρειάζεται η οικονομία μας είναι ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα.

Δημόσιο επενδυτικό πρόγραμμα και ιδιωτικό επενδυτικό πρόγραμμα. Αλλά και τα δύο έχουν μια προϋπόθεση, την ύπαρξη ρευστότητας και μάλιστα με ευνοϊκούς όρους. Αυτή, όμως, η πηγή είναι ανύπαρκτη για την ελληνική οικονομία. Επομένως, αυτά τα οποία λέγονται για τη διέξοδο από τη σημερινή κρίση είναι περισσότερο όνειρο θερινής νυκτός, είναι παραπλανητική προπαγάνδα προς τον ελληνικό λαό, αλλά δεν έχουν καμία οικονομική βάση. Η οικονομική τους βάση είναι απολύτως σαθρή.

Πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Δεν αντιλαμβάνομαι. Το είπε και ο εισηγητής μας, αλλά νομίζω ότι είναι κοινή ομολογία σε αυτή την Αίθουσα, πώς είναι δυνατόν μια μετάθεση της κατάθεσης των δηλώσεων «πόθεν έσχες» κατά μερικούς μήνες να χρειάζεται...

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ένα μήνα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Ένα μήνα, ναι.
Να χρειάζεται πράξη νομοθετικού περιεχομένου για να γίνει. Αυτό δηλαδή είναι διαστροφή. Καθαρά πολιτική διαστροφή.
Συνηθίσαμε να πετάμε το Κοινοβούλιο στον κάλαθο των αχρήστων και μπήκαμε σ' αυτή τη ρότα των πράξεων νομοθετικού περιεχόμενου ακόμα και για τον ένα μήνα μετάθεσης των δηλώσεων «πόθεν έσχες», η οποία δεν χρειάζεται καμία ιδιαίτερη διαδικασία, αλλά θα μπορούσε να ήταν μια κοινή ρύθμιση σε ένα οποιοδήποτε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών. Και έχουμε αρκετά νομοσχέδια του Υπουργείου Οικονομικών.

(Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, βουλευτής Πειραιώς είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline