Παρασκευή 26 Απριλίου 2024  19:47:35

Η νέα ρύθμιση για Χρυσή Αυγή και το βέρτιγκο του ΣΥΡΙΖΑ

Αποφασισμένη να κόψει τον γόρδιο δεσμό αναφορικά με τα πολιτικά δικαιώματα των καταδικασθέντων μελών της Χρυσής Αυγής, που προκάλεσε η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι η κυβέρνηση, μετά σχετική εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία δεν θα αναληφθεί άμεσα, αλλά αφού δημοσιοποιηθεί και μελετηθεί η απόφαση του δικαστηρίου, δηλαδή περί τα τέλη του μήνα, ή στις αρχές Νοεμβρίου. Κατά τις ίδιες πηγές, το «μπλόκο» στην επιστροφή των χρυσαυγιτών στα πολιτικά δρώμενα δεν θα γίνει μέσω αλλαγής στον Ποινικό Κώδικα, αλλά στην εκλογική νομοθεσία. Όπως σημειώνει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, οι τροπολογίες που κατατέθηκαν από την αντιπολίτευση και αφορούσαν παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα είχαν ως στόχο απλά τη δημιουργία εντυπώσεων, αφού τα μέλη της Χρυσής Αυγής έχουν δικαίωμα να κάνουν χρήση της ευνοϊκότερης διάταξης, δηλαδή εκείνης που ψηφίσθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ.

Με βάση τον κατ' αρχάς κυβερνητικό σχεδιασμό, η απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές για πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση –ενδεχομένως και για εμπλοκή σε άλλα σοβαρά αδικήματα– με τη θέσπιση σχετικού «κωλύματος» θα ενσωματωθεί στην εκλογική νομοθεσία και θα αφορά πρόσωπα και όχι συνολικά το κόμμα της Χρυσής Αυγής. Όπως εξηγούν υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες, η Ελλάδα δεν διαθέτει, όπως η Γερμανία, Συνταγματικό Δικαστήριο και οι χειρισμοί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, ώστε να μη δημιουργηθεί το έδαφος για προσφυγή των καταδικασθέντων στα ευρωπαϊκά όργανα. Τέλος, ο έλεγχος εφαρμογής του νέου νομικού πλαισίου που θα διαμορφωθεί και των συνδυασμών των κομμάτων θα παραμείνει στη Δικαιοσύνη – στον Άρειο Πάγο ή σε άλλο δικαστήριο.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών αποτέλεσαν μια πολλαπλή πολιτική ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται σταθερά σε περιδίνηση το τελευταίο διάστημα.
Πρώτον, η ρητορική του περί σταθερής ώσμωσης τμήματος της Ν.Δ. με την Άκρα Δεξιά δέχθηκε για μία ακόμη φορά καίριο πλήγμα. Η δίωξη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης δρομολογήθηκε επί συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. Ενώ, η δίκη των κορυφαίων στελεχών της ολοκληρώνεται επί κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δεύτερον, τη διαφωνία του για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα στο ζήτημα του Ποινικού Κώδικα κατέθεσε ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής, ο οποίος τελικά και διεγράφη με απόφαση του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Πέμπτης. Παράλληλα και το επιχείρημα που επικαλείται εσχάτως η Κουμουνδούρου, ότι η Ν.Δ. θα έπρεπε να είχε ήδη μεταβάλει την εκλογική νομοθεσία στο σκέλος της αφαίρεσης των πολιτικών δικαιωμάτων των καταδικασθέντων είναι έωλο, καθώς και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε τον χρόνο να πράξει το ίδιο πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019.
Μάλιστα, η απόφαση για τη Χρυσή Αυγή έδωσε στο Μέγαρο Μαξίμου την ευκαιρία για μια συνολικότερη επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια το ναζιστικό μόρφωμα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline