Σάββατο 27 Απριλίου 2024  10:46:21

Κοτζιάς: Η «άγνωστη» συνάντηση με τον Τραμπ

«Πρέπει να επιδράς στις ισχυρές δυνάμεις» δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας πως για τον ίδιο, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, σημαίνει «να συζητάς με όλους και να αξιοποιείς όλες τις δυνατότητες που σου δίνονται».

Στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ το 2015 αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου με θέμα «ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ: 50 Χρόνια Μετά», το οποίο συνδιοργανώνουν η Καθημερινή, το Μορφωτικό Iδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και το Ελληνικό

Παρατηρητήριο του London School of Economics.
Πρόκειται για μια συνάντηση που σύμφωνα με τον ίδιο δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή, δηλώνοντας παράλληλα ότι είδε τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ «το 2015 όταν έλεγε ότι θα βάλει υποψηφιότητα. Μετά είδα το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα τον χειμώνα του 2016 και τελευτάια μου επίσκεψη ήταν στις 10 Γενάρη, δύο ημέρες πριν ορκιστεί η κυβέρνηση Τραμπ».

Αυτές οι συναντήσεις οφείλονται σύμφωνα με τον ίδιο στο ότι η γενική του αντίληψη ήταν πως «στην εξωτερική πολιτική πρέπει να επιδράς και να επηρεάζεις πάνω στις ισχυρές δυνάμεις και όχι να έχεις κατευθύνσεις από αυτές, έπρεπε να καταλάβουν τη θέση της χώρας» τονίζοντας πως για τον ίδιο, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, σημαίνει «να συζητάς με όλους και να αξιοποιείς όλες τις δυνατότητες που σου δίνονται».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τις συζητήσεις που κάναμε τότε και ιδιαίτερα με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, η εξήγηση που δίναμε δεν ήταν ότι η Ελλάδα έχει προβλήματα και προσέλθετε να μας τα λύσετε, αλλά ότι στην περιοχή υπάρχουν προβλήματα, μέχρι το Κουρδικό και έχετε ευθύνη να απαντήσετε και να βοηθήσετε να λυθούν κατά τον καλύτερο τρόπο».
Αυτή ήταν σύμφωνα με τον Ν. Κοτζιά «η εικόνα που διαμορφώνονταν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι σχέσεις με τον Τραμπ».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline