Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024  01:00:53

Η Κελίφ κάνει αγωγή σε Μασκ και Ρόουλινγκ για διαδικτυακό bullying

Η πυγμάχος Ιμάν Κελίφ κατέθεσε αγωγή για διαδικτυακό εκφοβισμό κατά τη διάρκεια της συμμετοχής της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024, στην οποία φέρεται να κατονομάζει τη συγγραφέα Τζ. Κ. Ρόουλινγκ και τον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη του X Ελον Μασκ, σύμφωνα με το BBC.

Η Αλγερινή αθλήτρια που κέρδισε χρυσό μετάλλιο στο Παρίσι, είχε αποκλειστεί πέρυσι από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, από τη Διεθνή Ομοσπονδία Πυγμαχίας (IBA), καθώς είχε κοπεί σε τεστ φύλου.
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή από την πλευρά της υπερασπίστηκε σθεναρά το δικαίωμα της Κελίφ να αγωνιστεί. Ο δικηγόρος της, Ναμπίλ Μπουντί, είχε προαναγγείλει, μιλώντας στο Variety την Τρίτη, ότι ο Μασκ και η Ρόουλινγκ θα συμπεριλαμβάνονταν στην αγωγή, έπειτα από σχόλια που έκαναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η συμμετοχή της Κελίφ είχε γίνει αντικείμενο συζήτησης στο διαδίκτυο, αφού η Ιταλίδα πυγμάχος Αντζελα Καρίνι εγκατέλειψε έναν αγώνα εναντίον της.

Η γροθιά της Ιμάνε Κελίφ στην αμφισβήτηση

Η εισαγγελία του Παρισιού επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι ξεκίνησε έρευνα για διαδικτυακό εκφοβισμό, έπειτα από καταγγελία της Κελίφ. Ωστόσο, ένας διακεκριμένος Γάλλος νομικός μπλόγκερ έγραψε στο X ότι είναι απίθανο ο Μασκ ή η Ρόουλινγκ να αντιμετωπίσουν ποινική δίωξη, καθώς το γαλλικό ποινικό δίκαιο δεν εφαρμόζεται σε πράξεις που διαπράττονται εκτός Γαλλίας από ξένους υπήκοους. Ομως οι εισαγγελείς θα μπορούσαν να ασκήσουν δίωξη εναντίον όσων έστειλαν μηνύματα σε γαλλικό έδαφος.

Τα σχόλιο Μασκ – Ρόουλινγκ

Ο διευθύνων σύμβουλος της X, Ελον Μασκ, και η συγγραφέας των βιβλίων Harry Potter Τζ. Κ. Ρόουλινγκ είχαν αναρτήσει σχόλια για την πυγμάχο, με την Ρόουλινγκ να λέει ότι η Κελίφ «απολαμβάνει την αγωνία που προκάλεσε σε μια γυναίκα που μόλις χτύπησε στο κεφάλι», μετά τον αγώνα με την Καρίνι.
Ο Μασκ μοιράστηκε μια ανάρτηση της κολυμβήτριας Ράιλι Γκέινς που έγραφε ότι «οι άνδρες δεν ανήκουν στα γυναικεία αθλήματα».

Η Κελίφ, μαζί με την Ταϊβανή Λιν Γιου-τινγκ που επίσης είχε κοπεί σε τεστ φύλου πριν από το περσινό παγκόσμιο πρωτάθλημα, έλαβαν άδεια να αγωνιστούν στην πυγμαχία γυναικών στο Παρίσι, με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να υπερασπίζεται το δικαίωμά τους. «Πρόκειται για ζήτημα δικαιοσύνης: οι γυναίκες πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν σε αγώνες γυναικών. Και οι δύο είναι γυναίκες», είχε τονίσει ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ.
«Πληρώ τις προϋποθέσεις για να λάβω μέρος σε αυτή τη διοργάνωση», δήλωσε η 25χρονη Κελίφ. «Είμαι μια γυναίκα όπως κάθε άλλη γυναίκα. Γεννήθηκα γυναίκα. Εχω ζήσει ως γυναίκα. Αγωνίστηκα ως γυναίκα – δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι' αυτό».

Μία ημέρα μετά την εγκατάλειψη του δικού της αγώνα με την Κελίφ, η Καρίνι δήλωσε ότι «ήθελε να ζητήσει συγγνώμη» από την αντίπαλό της για τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε μετά τον αγώνα, όταν αρνήθηκε να δώσει το χέρι της στην Κελίφ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline