Κυριακή 23 Ιουνίου 2024  06:03:59

Τέλος το φαξ στο Δημόσιο - Προσωπικός αριθμός αντικαθιστά ΑΦΜ και ΑΜΚΑ

Προβληματισμός από νομικούς κύκλους για την κατάργηση της δημοσίευσης ατομικών διοικητικών πράξεων σε ΦΕΚ. Έντονο προβληματισμό εκφράζουν νομικοί κύκλοι για την υπό κατάρτιση νομοθετική παρέμβαση, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στην οποία συμπεριλαμβάνεται μεταξύ άλλων η κατάργηση της δημοσίευσης ατομικών και ατομικών διοικητικών πράξεων σε ΦΕΚ εκτός ορισμένων εξαιρέσεων και τη δημοσίευσή τους αποκλειστικά στη «Διαύγεια».

Πρόκειται για μία από τις πολλές παρεμβάσεις που θα περιλαμβάνει ο Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο οποίος αναμένεται να αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός των επόμενων τριών εβδομάδων και παρουσιάστηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο.

Με τον Ψηφιακό Κώδικα καταργείται και επισήμως το ...φαξ στις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ στις διατάξεις του θα περιληφθεί και ο πολυδιαφημισμένος ενιαίος προσωπικός αριθμός, ο οποίος θα ακολουθεί τους πολίτες σε ολόκληρη τη ζωή τους και σταδιακά - εντός δύο ετών - θα αντικαταστήσει τόσο τον ΑΦΜ όσο και τον ΑΜΚΑ. Ειδικά για το φαξ επισημαίνεται ότι αποτελεί πλέον έναν απαρχαιωμένο τρόπο επικοινωνίας. Εφεξής, παρέχονται άλλες δυνατότητες επικοινωνίας των φορέων του δημόσιου τομέα μεταξύ τους (διασύνδεση πρωτοκόλλων των φορέων μέσω του Κεντρικού Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων) και με τους πολίτες και επιχειρήσεις μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης ή μέσω email.

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο ρυθμίζει θέματα Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο Δημόσιο τομέα και ηλεκτρονικών επικοινωνιών, ενώ κωδικοποιεί πάνω από 125 διατάξεις που περιλαμβάνονται σε δεκάδες νόμους της προηγούμενης δεκαπενταετίας για την πληροφορική και τους ανανεώνει με τα σημερινά δεδομένα (π.χ. Διαύγεια, Προσβασιμότητα, Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση).

Αναλυτικά σε ό,τι αφορά την Διαύγεια και τις αποφάσεις που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως επισημαίνεται ότι η Νέα Διαύγεια θα περιλαμβάνει «κατάργηση δημοσίευσης ατομικών πράξεων σε ΦΕΚ (πλην εξαιρέσεων). Εντάσσεται το νομοθετικό πλαίσιο της Διαύγειας στο νέο νόμο. Επιπλέον, καταργείται η υποχρέωση δημοσίευσης ατομικών διοικητικών πράξεων σε ΦΕΚ (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων). Η διαδικασία δημοσίευσης των ατομικών διοικητικών πράξεων απλουστεύεται μέσω της δημοσίευσης αποκλειστικά στη Διαύγεια. Ο χρόνος εφαρμογής της απλούστευσης αυτής θα καθοριστεί σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline