Τρίτη 23 Ιουλίου 2024  16:55:06

Οι συνταξιούχοι περιμένουν όσα δικαιούνται ως αναδρομικά

Μετά τον Μάιο του 2016 δεν υπάρχει καμία διεκδίκηση. Η τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας – στο τέλος Ιουλίου – έβαλε οριστικό τέλος στις διεκδικήσεις συνταξιούχων για την περίοδο μετά τον Μάιο του 2016 ημερομηνία κατά την οποία ψηφίστηκε ο περιβόητος νόμος Κατρούγκαλου.

Ρητά η απόφαση αναφέρει ότι δεν υφίσταται καμία «αγώγιμη αξίωση» για αναδρομικά από την περίοδο από την 13η Μαΐου 2016 έως σήμερα.
Ωστόσο, υπάρχουν διεκδικήσεις των συνταξιούχων που παραμένουν ...«ζωντανές». Αφορούν την περίοδο Ιούνιο 2015 έως Μάιος του 2016. Δηλαδή το ενδεκάμηνο που μεσολαβεί, από την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις μνημονιακές περικοπές, έως την ψήφιση το νόμου Κατρούγκαλου.

Για την περίοδο αυτή οι συνταξιούχοι έχουν λάβει τα αναδρομικά που αφορούν τις κύριες συντάξεις. Τι απομένει; Τα αναδρομικά των περικοπών των επικουρικών συντάξεων και των δώρων (13η και 14η σύνταξη). Για το θέμα αυτό υπάρχει δικαστική απόφαση του ΣτΕ που δικαιώνει – μόνο – όσους προσέφυγαν στην δικαιοσύνη ασκώντας αγωγές, δηλαδή περίπου 350.000 συνταξιούχους.
Αυτοί μπορούν να συνεχίσουν τη διεκδίκηση των αναδρομικών και να εισπράξουν το ποσό που τους αναλογεί, όταν τελεσιδικήσουν.

«Η πολιτεία θα πρέπει να σταματήσεις την ταλαιπωρία τους στα δικαστήρια και να χορηγήσει άμεσα τα συγκεκριμένα αναδρομικά», εκτιμούν οι νομικοί σύμβουλοι των συνταξιούχων.
Ταυτοχρόνως, σημειώνουν το ηθικό, νομικό και πολιτικό ζήτημα που ανέκυψε και το οποίο καθιστά αναγκαία την επιστροφή των συγκεκριμένων αναδρομικών και σε όσους δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.
Σημειώνεται ότι κάτι ανάλογο έγινε και με τα αναδρομικά του ενδεκάμηνου που αφορούσαν τις συντάξεις κύριας ασφάλισης. Με τον τρόπο αυτό θα κλείσει οριστικά το θέμα των αναδρομικών...

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline