Σάββατο 27 Απριλίου 2024  00:58:54

Σχέδιο αποτροπής με κλειστά κέντρα και επιστροφές

Αναφορικά με τις βασικές αρχές του νέου κυβερνητικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε πως για το εσωτερικό θα προωθηθούν πολιτικές:

- αποτροπής, με πολιτικές αυστηρής διαχείρισης του προβλήματος, δηλαδή με επιτάχυνση τις διαδικασίες ασύλου - όπως θα είναι το νομικό πλαίσιο που θα παρουσιαστεί από την Κυβέρνηση πολύ σύντομα.

- Ενίσχυση των συνόρων, γιατί τα σύνορα, όσο δύσκολα και αν είναι στη θάλασσα, είναι υπαρκτά. Είναι βέβαιο ότι τα θαλάσσια σύνορα δεν μπορούν να γίνουν αδιάβροχα, αλλά μπορούν να προστατευθούν πολύ αποτελεσματικότερα από ό,τι συνέβαινε πριν. Πολύ αποτελεσματικότερα με μέσα, με λογικές και, κυρίως, με μια αντίληψη, ότι υπάρχει σύνορο που πρέπει να προστατευτεί, μια αντίληψη που ήταν ελλειμματική - για να πω το λιγότερο - στην προηγούμενη περίοδο.

- πολιτικές σύμφωνες με το κράτος δικαίου και όσοι παράνομα βρίσκονται στη χώρα πρέπει να υφίστανται μια ποινή.

- Τα Κλειστά Κέντρα δεν είναι μια κατασκευή μιας «μαύρης» Δεξιάς που απεργάζεται μείωση των ελευθεριών, είναι υποχρέωση ενός δημοκρατικού κράτους. Όσοι βρίσκονται παράνομα στη χώρα πρέπει να υφίστανται τις συνέπειες του καθεστώτος στο οποίο βρίσκονται, για αυτό και η ταχύτητα στην εκδίκαση των αιτήσεων ασύλου θα λειτουργήσει νομιμοποιητικά.

- Θα ξέρει νωρίς η πολιτεία ποιοι έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας και ποιοι παράνομα βρίσκονται και πρέπει κάποια στιγμή, αφού περιοριστούν, να επιστραφούν είτε στην Τουρκία είτε σε τρίτες χώρες, τις χώρες καταγωγής».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο η ελληνική κυβέρνηση θα επιχειρήσει να «διεθνοποιήσει» το ζήτημα και να ζητήσει περισσότερα κονδύλια από την ΕΕ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η Ελλάδα ανέλαβε πρωτοβουλία ώστε από κοινού με την Κύπρο και την Βουλγαρία, δηλαδή τις ευρωπαϊκές χώρες πρώτης γραμμής της Ανατολικής Μεσογείου να παρουσιάζουν κοινές διεκδικήσεις στα διάφορα φόρα.

«Μέσα στην Ευρώπη, λοιπόν, θα επιδιώξουμε καλύτερες κατανομές, έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό για περισσότερες επιστροφές και, βεβαίως, συμπληρωματική στήριξη και πρόνοια στο νέο κοινοτικό προϋπολογισμό που ξεκινάει το 2021 ενισχυμένων κονδυλίων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού» είπε μεταξύ άλλων.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline